Elektrische auto kopen? Weet wel dat de verzekering duurder is

Brokkenpiloten maken verzekering elektrische auto duurder

Steeds meer particulieren kopen een elektrische auto, lazen we deze week. Begrijpelijk, want tegenover de hoge aanschafprijs staan een lagere wegenbelasting, minder onderhoudskosten en het feit dat je nooit meer dure benzine hoeft te tanken. Op één punt ben je echter in het nadeel: als EV-rijder betaal je veel meer voor je autoverzekering. Maar waarom is dat eigenlijk?

Volgend jaar moet de 'betaalbare' elektrische auto eindelijk doorbreken. Tot nu toe was elektrisch rijden vooral het privilege van de zakelijke rijder, die al jaren profiteert van een lage bijtelling. Door de introductie van modellen als de Fiat 500E, Opel Corsa-e, Peugeot e-208 en Volkswagen ID.3 kan ook de niet-zakelijke automobilist kennismaken met de voordelen van een EV. Want als je een elektrische auto koopt (met vanaf 2021 weer 4000 euro overheidssubsidie), hoef je minder wegenbelasting te betalen, ben je minder kwijt aan onderhoud en laad je hem overal goedkoop op met stroom.

Zo'n 20 euro in de maand meer

Voordeel op het gebied van autoverzekering heb je echter niet. Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat premies voor elektrische auto's een stuk hoger zijn dan die voor vergelijkbare brandstofauto's. Bijvoorbeeld: iemand van 40 jaar, wonend in Amsterdam, met tien schadevrije jaren, zou voor een Volkswagen e-Golf op z'n laagst 62 euro per maand aan premie betalen (Allrisk, 10.001 - 12.000 km per jaar). Voor een ongeveer even hoog geprijsde Volkswagen Golf 1.5 TSI ligt dat bedrag op 56 euro per maand. Het verschil is nog groter bij de Peugeot 208 / e-208 (42 euro vs. 61 euro).

Twee keer zo vaak schade

Dat komt onder meer omdat er met elektrische auto's twee keer zo vaak schade wordt gereden (één keer in de vier jaar) als met brandstofauto's (één keer in de acht jaar). Verder is de aanschafprijs van een elektrische auto een flink stuk hoger en kosten ook de onderdelen meer als ze vervangen moeten worden (vooral de batterij is kostbaar). Door de hogere premies loont het voor een particuliere EV-koper dus nóg meer om te gaan shoppen. Je autoverzekering vergelijken, kan een behoorlijke slok op een borrel schelen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties