Nog nooit reden Nederlanders zo veel als in 2019

Nog nooit reden Nederlanders zo veel als in 2019

Vond je het vorig jaar ook zo druk op de Nederlandse wegen? Dan klopt je gevoel. Want in 2019 legden we met zijn allen meer autokilometers af dan ooit. Volgens het CBS bleef de teller stilstaan op meer dan 122,5 miljard kilometer. En dat is ruim 3000 keer om de wereld. 

Uit de cijfers van het CBS blijkt echter niet dat Nederlanders gemiddeld meer zijn gaan rijden. De stijging van het aantal kilometers (plus 0,7 procent ten opzichte van 2018) heeft vooral te maken met de uitbreiding van het wagenpark (plus 1,9 procent). Nederland telde vorig jaar ruim 9,5 miljoen personenauto's, wat bijna 180.000 meer is dan in het jaar ervoor. Gemiddeld werd in 2019 per auto dus minder gereden.

Elektrische auto's sterk in de lift

Het aantal kilometers dat werd afgelegd door volledig elektrische auto's groeide met maar liefst 121,9 procent. Dat is logische natuurlijk, want de EV-verkopen nemen ook hand over hand toe. De kilometers afgelegd door plug-in hybrides namen voor het tweede jaar op rij af. Er waren vorig jaar 108.600 elektrische auto's in Nederland en 106.500 plug-in hybrides. Samen waren ze goed voor 3,1 procent van alle kilometers (2018: 1,1 procent).

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Aantal dieselkilometers daalt flink

En dat betekent dat elektrische / geëlektrificeerde auto's meer hebben gereden dan voertuigen op LPG (1,6 procent van de kilometers). Ze kunnen uiteraard niet tippen aan de benzineauto's en de diesels. Die legden in 2019 respectievelijk 84,2 miljard (plus 3,5 procent) en 32,2 miljard (min 6,8 procent) kilometer af.

Coronavirus: dit jaar vast geen record

Door de uitbraak van het coronavirus kunnen we er vanuit gaan dat het kilometerrecord van 2019 dit jaar niet gaat sneuvelen. Het CBS becijferde in juli dat Nederlandse automobilisten nog nooit zo weinig brandstof hebben getankt als in april. In de afgelopen drie maanden werd vrij veel gereden - in juli zijn de coronamaatregelen versoepeld - maar nu thuiswerken weer de norm wordt, zal het ongetwijfeld rustiger worden op de weg.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties