'Nederland grijpt naast Europese Tesla-fabriek'

'Nederland grijpt naast Europese Tesla-fabriek'

'We' zijn uit de running. De allereerste Europese fabriek van Tesla komt niet in Nederland te staan, maar waarschijnlijk in de Noord-Duitse stad Emden, dat tegenover Delfzijl aan de Dollard ligt.

Tesla is al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie voor zijn nieuwste 'Gigafactory'. In Nederland heeft het Amerikaanse merk al een vestiging in Tilburg, waar in Californië geproduceerde modellen voor Europa worden afgebouwd. Daarom was er hoop dat de eerste echte Europese Tesla-fabriek ook in ons land zou komen te staan. Meerdere gemeenten en provinciën toonden interesse.

Voorkeur voor Duitsland

Maar nee, ondanks bemoeienissen van het Ministerie van Economische Zaken valt Nederland af. Volgens de Duitse krant Nordwest Zeitung komt de Tesla-fabriek in Emden te staan, waar goede mogelijkheden zijn voor transport via de zee, binnenwateren, het spoor en de weg. Tesla zie vorig jaar al dat Duitsland de voorkeur geniet.

Twee fabrieken

Tesla heeft op dit moment twee productiefaciliteiten: de oude General Motors-fabriek in Fremont, Californië, en de zogenoemde Gigafactory 1 in Nevada. Daarbij werkt het bedrijf van Elon Musk aan de Gigafactory 3 in Shanghai, China. De Gigafactory 2 staat in Buffalo, New York, en wordt gebruikt door dochteronderneming Solar City, die zonnepanelen produceert.

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer nu en start met streamen van sport, films en series

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties