Dit is waarom Tesla weer in het rood is gedoken

Dit is waarom Tesla weer in het rood is gedoken

Wat was de verrassing groot in oktober vorig jaar! Tesla boekte – na een aantal recordverliezen op rij – in het derde kwartaal van 2018 opeens een winst van 312 miljoen dollar. Maar de feestvreugde bleek van korte duur.

Want in de laatste drie maanden van 2018 was de winst alweer geslonken naar 140 miljoen dollar. En die dalende trend heeft zich doorgezet. In het eerste kwartaal van dit jaar is Tesla weer in het rood gedoken. De Amerikaanse fabrikant leed 702 miljoen dollar verlies op een omzet van 4,5 miljard dollar. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2018 leverde een omzet van 3,4 miljard dollar een verlies van 784 miljoen dollar op.

Logistieke problemen

Tesla had eerder aangekondigd dat winst er niet in zat dit keer, maar dat het verlies zo groot zou zijn, kwam als een verrassing. Het bedrijf van Elon Musk noemt leveringsproblemen als de voornaamste reden voor de rode cijfers. Eerder had Tesla te maken met een 'production hell' en nu dus met een 'logistics hell', want het lukte de producent maar moeilijk om voldoende Model 3's naar Europa te verschepen.

Lopen klooien

Tesla verwacht pas in het derde kwartaal van dit jaar weer winst te maken. De fabrikant van de Model 3, Model S en Model X heeft de laatste tijd nogal lopen klooien met uitvoeringen en prijzen. Dan ging er weer een variant uit, dan kwam die er weer bij. Dan ging de prijs omhoog, dan weer naar beneden. De afleveringen in het eerste kwartaal vielen tegen (zo'n 63.000 auto's). Toch blijft het doel voor 2019 staan op tussen de 360.000 en 400.000 auto's.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties