Voorwaarden voor het financieren van een auto

Niet iedereen heeft het geld voor een nieuwe auto contant achter de hand. Een mogelijkheid is om voor het ontbrekende bedrag een lening af te sluiten. Er zijn heel veel leenvormen, met elk hun eigen voorwaarden. Vind je het lastig om ze met elkaar te vergelijken? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Totale kosten

De meeste mensen kijken naar de rente die ze moeten betalen als ze leningen vergelijken. Maar het rentepercentage zegt niet alles. Een lage rente bij een lange looptijd kan per saldo duurder uitvallen dan een hoge rente bij een korte looptijd. Je moet altijd kijken naar de totale kosten. Bij sommige 'goedkope' leningen betaal je bijvoorbeeld een boete als je vervroegd aflost.

Het maximumbedrag dat je kunt lenen

Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt onder andere af van je inkomen en je maandlasten. Globaal zijn de regels bij alle aanbieders hetzelfde, maar in sommige gevallen kun je bij de ene financieringsmaatschappij meer geld lenen dan bij de andere. Bijvoorbeeld als je geen vaste aanstelling hebt maar een tijdelijk dienstverband, of als je zelfstandig ondernemer bent.

Er wordt ook naar je leeftijd gekeken. Je moet in elk geval meerderjarig zijn. Ben je 70 jaar of ouder, dan gelden er meestal extra voorwaarden, bijvoorbeeld dat je alles binnen 5 jaar moet aflossen.

Ga niet tot het uiterste. Als je het maximale bedrag leent, heb je geen financiële ruimte meer voor andere grote uitgaven. Houd rekening met tegenvallers in de toekomst.

Goede tijden, slechte tijden

Over tegenvallers gesproken: je kunt je baan kwijtraken, langdurig ziek worden of voortijdig overlijden. Allemaal scenario's waar je liever niet aan denkt. Maar die ene keer dat je voor een grote uitgave staat, kun je er toch maar beter wél over nadenken. Kan jij of je partner de financiële klap opvangen? Zo niet, lees dan goed de artikelen hierover in het contract. Kies nooit voor een lening waarvan je niet in alle gevallen kunt voorzien of je hem kunt afbetalen. Het is vaak ook mogelijk een verzekering af te sluiten die in dit soort situaties de financiële klap opvangt.

Huurkoop

Eén van de leenproducten die het meest worden afgesloten voor een autofinanciering, is huurkoop. Huurkoop is in veel gevallen financieel aantrekkelijk, maar juridisch minder gunstig. Je wordt namelijk pas officieel eigenaar van de auto als je alles hebt afbetaald. Kom je tussentijds in de problemen met betalen, dan kan je auto in beslag worden genomen. Je bent dan alles kwijt: de auto en het bedrag dat je tot dan toe hebt afbetaald.

Het voordeel van huurkoop is dat je een slottermijn kunt afspreken ter hoogte van de uiteindelijke inruilwaarde van je auto. Zo houd je de maandlasten laag. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand en verandert de rente niet gedurende het terugbetalen van de lening. Zo weet je als klant precies waar je aan toe bent.

Persoonlijke lening

Een goed alternatief voor huurkoop is de persoonlijke lening. Je kunt rekenen op een vast termijnbedrag en een vaste rente en looptijd. Ideaal als je op zoek bent naar zekerheid. Je weet waarvoor je betaalt en wanneer je klaar bent met de aflossing van de lening. De bedragen die je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Het is verstandig om de looptijd af te stemmen op de levensduur van je auto. Anders betaal je in de toekomst misschien nog voor een auto die je allang niet meer hebt.

Vergelijken loont

Samenvattend: ga niet op de laagste rente af, maar maak een zorgvuldige afweging van alle voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld op de site van Findio welke autofinanciering het beste past bij jouw situatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Findio.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties