Zo werkt Lexus' zwevende skateboard

Op een door de wol geverfde fysicus na speelde zo'n beetje iedereen de Judas toen Lexus de Hoverboard aankondigde. Want een zwevend skateboard dat kan alleen in een fantasiewereld zoals die in de cultfilm Back To The Future 2. Mis! Dat bewijst Lexus nu met tekst en uitleg.

Hoe gaaf is het om er als Marty McFly in de filmklassieker Back to The Future 2 vandoor te gaan op een zwevend skateboard? Heel gaaf! En Lexus heeft het denkbaar onmogelijke mogelijk gemaakt.

Magnetische levitatie

Het Lexus Hoverboard kan luttele centimeters boven de grond zweven dankzij magnetische levitatie. Dit in de praktijk realiseerbaar maken begon achttien maanden geleden met de gestrikte partners IFW Dresden en Evico GmbH, beide gespecialiseerd in deze technologie.
Eenmaal een werkende formule gevonden, volgden er talloze testsessies met professioneel skateboarder Ross McGouran. En die moest even wennen geeft hij ruiterlijk toe: 'Al 20 jaar doe ik aan skateboarden, maar rijden op het Lexus Hoverboard is een compleet andere ervaring. Het voelde alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen, met name wat betreft mijn houding en evenwicht.'

Hoe is het mogelijk?!

Wel, de knappe koppen bij IFW en Evico kwamen uiteindelijk met twee zogeheten 'cryostats'-reservoirs op de proppen, met daarin een supergeleidend materiaal dat bij een temperatuur van -197 graden wordt bewaard doordat het is ondergedompeld in vloeibare stikstof. Vandaar ook het relatief dikke Hoverboard en de rookpluimpjes. Het zweven is mogelijk door het Hoverboard boven het magnetisch spoor geplaatst.

Addertje onder het oppervlak

De laatste zin van de vorige alinea verklapt meteen al dat het Hoverboard helaas niet overal toepasbaar is. Lexus bouwde er een speciaal skatepark voor in hartje Barcelona, waar bijna 200 meter aan magnetisch spoor onder de oppervlakte werd gemonteerd. Maar laat dat de pret vooral niet drukken. Lexus' Hoverboard is cool! Slecht nieuws is er helaas toch. Alleen de Japanse fabrikant weet de reden achter de briljante uitvinding en productieplannen zijn er niet. Iemand anders?
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties