BMW ook aan de manuele 7-bak

BMW lijkt na Porsche de volgende autofabrikant te zijn die met een handgeschakelde versnellingsbak met 7 verzetten komt. Dat blijkt na gelekte patenttekeningen in handen van een BMW-fansite.

Autofabrikanten worden gedwongen naar nieuwe wegen te zoeken om hun modellen alsmaar zuiniger en schoner te krijgen. En het uitbreiden van het aantal schakelgangen van de versnellingsbak is er daar één van. Zagen we deze trend eerder al ingezet worden bij de automaat, nu de techniek er rijp voor is slaat deze over op de manuele versnellingsbak. De nieuwe Porsche 911 is de eerste auto waarin de bestuurder zich door 7 versnellingen kan poken. Een BMW zal waarschijnlijk de volgende zijn, maar het zou ook zomaar een ander merk kunnen zijn. Sinds het effect van een extra versnelling zich heeft bewezen zijn er ongetwijfeld meerdere fabrikanten met dit plan.

Ruimte voor nog één
Waar bij de handgeschakelde Porsche 911 de 7de versnelling naast de 5de zit en in het verlengde van de achteruit, is de lay-out van BMW’s zevenversnellingsbak compleet anders. Bij de handbakken van BMW bevindt de achteruit zich sinds jaar en dag naast het eerste verzet of (in een eigen schakelgang natuurlijk) tussen de 1ste en de 2de versnelling. Bij hun nieuwe 7-bak zal BMW daarvan niet afwijken. Het zevende verzet bevindt zich tussen het 5de en het 6de. Apart van tradities heeft BMW voor deze coulisse gekozen omdat het van mening dat deze manier prettiger en veiliger poken is. Bij een handbak met meer dan zes versnellingen komen de schakelgangen immers zeer dicht bij elkaar te liggen. Een andere reden van dit principe is dat deze ruimte overlaat voor – jawel – een 8ste verzet.

Twee typen
Hoewel BMW het nog te vroeg vindt om nog een verzet toe te voegen heeft het al wel nagedacht over hoe deze 8-bak veilig te maken. Dat kan volgens de fabrikant enkel wanneer geavanceerde elektronica de boel in de gaten houdt en schakelgangen op slot gooit wanneer deze constateert dat het inleggen van de gewenste versnelling gevaarlijk wordt voor mens en techniek. Loopt die elektronica eenmaal op rolletjes dan zou dit toegepast kunnen worden op handgeschakelde 8-bakken met koppelingspedaal en zonder (naar het principe van BMW´s SMG-transmissie). Voorlopig zal BMW genoeg hebben aan zeven verzetten om aan de CO2-eisen te voldoen, dus voor nu is dit nog toekomstmuziek.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bron: Bimmerpost

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties