Nieuws

Auto van het Jaar 2004

Auto van het Jaar 2004

De nieuwe Fiat Panda is door een Europese jury van autojournalisten uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2004.

Liefst zestien juryleden bombardeerden de Panda tot hun favoriet en plaatsten hem boven aan hun lijst, die in laatste instantie uit zeven genomineerde auto’s bestond.

Door het in de wacht slepen van de titel Auto van het Jaar 2004, de meest prestigieuze onderscheiding binnen de Europese autowereld, erkent de autojournalistiek de trendsettende rol die Fiat traditiegetrouw in de compacte klasse speelt. Overigens is dit niet het eerste signaal dat het Fiat Auto-concern hierover krijgt, want de Panda heeft sinds zijn lancering al tienduizenden harten veroverd! In de eerste dagen klom de auto qua verkoop in thuisland Italië bijvoorbeeld al naar de tweede plaats in zijn klasse, pal achter de Fiat Punto. Ook in ons land is de Panda razend populair: sinds de introductie van de auto zijn al bijna 2.500 orders genoteerd.

40 punten voorsprong
Dat de voorsprong van liefst 40 punten ten opzichte van de nummer 2 en 3 (een ex-aequo voor de VW Golf en de Mazda 3) bepaald riant is, heeft te maken met diverse factoren. In de verklaringen omtrent hun stemgedrag noemen veel juryleden niet alleen het sympathieke uiterlijk en de rijeigenschappen, maar ook het feit dat Fiat tijdens de ontwikkeling van de Panda zeer innovatief te werk ging. Zo kan de Fiat Panda geleverd worden met tal van extra’s die tot nu toe voorbehouden waren aan veel prijziger automobielen (ESP, 6 airbags, Sky Dome-schuifdak, automatische airconditioning, Dual drive stuurbekrachtiging). Beschikbaar is verder de extreem geavanceerde 1.3 JTD 16V MultiJet-dieselmotor; een compacte common-rail turbodiesel van de tweede generatie. Ook het zeer onderhoudsarme karakter van de motoren en het feit dat er unieke varianten als een vierwielaangedreven SUV en een sterke Abarth-uitvoering onderweg zijn, wisten de juryleden te waarderen.

Desondanks is de keuze van de ‘Auto van het Jaar 2004’ bepaald geen gemakkelijke geweest. De Fiat Panda had te maken met sterke concurrenten, waaronder de BMW 5-serie, de Toyota Avensis, de Nissan Micra, de Opel Meriva en de eerder genoemde VW Golf en Mazda 3.

Value for money
Bij de Europese verkiezing verdelen de juryleden hun punten aan de hand van vele criteria. Een deel daarvan is niet-marktgebonden, zoals innovatie en rijeigenschappen, een ander deel heeft juist wel veel te maken met de markt waarin de auto wordt verkocht. Het belangrijke aspect ‘value for money’ is uiteraard sterk afhankelijk van de concurrentiepositie in een bepaald land. Dit verklaart dat in de diverse landen afwijkend kan worden gestemd. Opvallend is, dat de Fiat Panda van vrijwel alle juryleden punten kreeg. De auto bewijst daarmee een voltreffer in heel Europa te zijn.

Dat de Fiat Panda al zó kort na zijn introductie de meest eervolle titel in autoland heeft binnengehaald, is voor Fiat (winnaar van 8 titels in 40 jaar!) zeer bemoedigend. De Panda zal zijn titel de komende maanden dan ook met trots uitdragen. Don’t call me baby, call me... Auto van het Jaar!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Auto van het Jaar 2004
Auto van het Jaar 2004
Auto van het Jaar 2004
Redactie
Door Redactie

Zoeken