Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >
Nieuws

Waarom je moet opletten als je rond de jaarwisseling een elektrische auto koopt

Waarom je moet oppassen als je rond de jaarwisseling een elektrische auto koopt

De subsidiepot voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s is nog lang niet leeg. Toch loop je het risico naast die 2950 euro stimulatiepremie te grijpen als je rond de jaarwisseling een EV koopt.

Lange tijd heb je getwijfeld, maar eind dit jaar hak je dan toch de knoop door. Je koopt of private leaset een elektrische auto. Want dit lijkt hét moment. Veel merken hebben de prijzen van hun EV’s flink verlaagd, en je hebt een leuke dertiende maand in het vooruitzicht. 

En dan heb je de aanschafsubsidie nog. Van de oorspronkelijke 67 miljoen euro in de SEPP-pot zijn nog tientallen miljoenen over. Bij dat extra dikke decembersalaris kun je dus sowieso 2950 euro optellen. Dat scheelt flink in de portemonnee.

Aanschafsubsidie, belasting, kilometerheffing ... Blijf bij met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

SEPP 2023 loopt niet door tot 31 december

Maar er zit wel een flinke adder onder het gras, zo waarschuwt de Bovag. Want wat veel mensen niet weten, is dat de SEPP-regeling voor 2023 niet doorloopt tot en met 31 december. De sluitingsdatum is namelijk al op vrijdag 29 december om 12.00 uur.

Waarom je moet oppassen als je rond de jaarwisseling een elektrische auto koopt
Waarom je moet oppassen als je rond de jaarwisseling een elektrische auto koopt
Waarom je moet oppassen als je rond de jaarwisseling een elektrische auto koopt

Vanaf één minuut over 12 op de 29ste is het dus niet meer mogelijk om een aanvraag voor de subsidiepot van dit kalenderjaar in te dienen. “Overeenkomsten die zijn getekend tussen 29 december 2023 om 12.00 uur en 1 januari 2024 komen dus niet in aanmerking voor subsidie”, meldt de Bovag op zijn website.

Tip
De nieuwe Fiat 500
De nieuwe Fiat 500

Ontdek de stad in stijl. Stap vanaf €359,- per maand in de 100% elektrische Fiat 500 en profiteer nog van €2950,- overheidssubsidie.

Wanneer gaat de subsidiekraan voor 2024 open?

Het helpt ook niet om de overschrijving van het kenteken op jouw naam een paar dagen op te schuiven. Want de SEPP-pot voor 2024 gaat pas weer open op dinsdag 9 januari - om 9.00 uur ’s ochtends. Het subsidiebedrag blijft in 2024 trouwens 2950 euro per nieuwe EV. De eerder voorgestelde verlaging tot 2550 euro is afgeblazen.

Subsidie tweedehands EV's bijna op

Als je nog dit jaar je zinnen hebt gezet op een gebruikte auto met 2000 euro aanschafsubsidie, dan moet je heel snel zijn. Van de oorspronkelijke 37 miljoen is nog maar heel weinig over en de verwachting is dat de pot voor het eind van 2023 helemaal leeg gaat.Maar vanaf 9 januari 2024 kun je weer aanspraak maken op 2000 euro voor een tweedehands elektrische auto. als hij tenminste aan de voorwaarden voldoet.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken