Nieuws

De Renault 5 Turbo komt terug - maar dan anders

Renault 5 showcar: er is er één jarig en we geven hem een MONSTER

De in 2022 vijftig jaar geworden Renault 5 krijgt geen Abraham in de museumtuin van Renault en ook geen stripper die uit een taart springt. Moeder Renault geeft haar feestvarken een uitgebouwd monster, dat herinneringen oproept aan de iconische Renault 5 Turbo.

Op 17 oktober gaat de autoshow van Parijs van start. De Renault-groep heeft alvast 6 premières beloofd, waarvan 3 voor Renault zelf. Eén daarvan is deze showauto. Hoewel de fotograaf zijn lampen nog niet allemaal aan had tijdens de fotosessie, herkennen wij overduidelijk de Renault 5 Turbo. Dat was een hulkachtige transformatie van de vriendelijke R5, waarmee Renault de hele autowereld in 1980 schrik aanjoeg.

Renault 5 showcar: er is er één jarig en we geven hem een MONSTER
Renault 5 showcar: er is er één jarig en we geven hem een MONSTER

In de oude Renault 5 Turbo waren nog wel de basislijnen van het gewone R5'je te herkennen, maar technisch had de Renault 5 Turbo niets met zijn vriendelijke oervader gemeen. Zo was de motor naar het midden van de auto verhuisd, en de aandrijving naar de achterwielen. De 1,4-liter turbomotor leverde 160 pk, waarmee de 970 kilo wegende R5 Turbo angstaanjagend snel - en listig - werd. Jaren later haalde Renault een soortgelijke truc uit met de Renault Clio, maar dan met behulp van een V6-motor.

Monsterlijke uitvoering nieuwe Renault 5

Zoals bekend, komt Renault in 2024 met een splinternieuwe 5. Met een op de nu 50-jarige Renault 5 als inspiratiebron voor het retro-uiterlijk, maar dan  - uiteraard - met een elektrische aandrijflijn. Of deze monsterlijke uitvoering er ook in het echt komt? Renault zegt daar niets concreets over, maar je weet maar nooit. Het is in elk geval een stuk eenvoudiger en goedkoper om een elektrische auto megasnel te maken, dan een auto met verbrandingsmotor.

Mis geen enkele primeur op geen enkele autoshow.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Vliegtuigspoiler Renault showcar

Hoe de showcar er exact gaat uitzien, tonen we op 24 september, wanneer Renault de auto formeel onthult. En dan maar hopen dat de fotograaf dan wel al zijn lampen aanzet. Wat je ondanks de beroerde belichting op de huidige foto's niet kan ontgaan, is de achterspoiler waar een vliegtuig op kan landen. Andere opvallende kenmerken zijn de fors uitgebouwde spatborden en een wagenbrede ledbalk in de neus. Daarmee kun je zelfs in de donkerste poolnacht nog dingen zien die het daglicht niet kunnen verdragen.

Renault 5 showcar: er is er één jarig en we geven hem een MONSTER

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken