Accijnsverlaging helpt voor geen meter! Benzineprijs weer op weg naar record

Accijnsverlaging helpt voor geen meter! Benzineprijs weer op weg naar record

Twee maanden geleden ging de accijns op benzine, diesel en lpg omlaag. Fijn! Eindelijk van de hoge brandstofprijzen af. Maar zo is het helaas niet gegaan. De adviesprijs van benzine stijgt gestaag door en is alweer bijna terug op het oude niveau van voor de accijnsverlaging. Wat is er aan de hand?

Op 1 april ging de accijns op benzine met 17 cent omlaag, die op diesel met 11 cent en die op lpg met 4 cent. Dit in een poging om de torenhoge brandstofprijzen omlaag te krijgen. Door onder meer de gestegen olieprijs en de oorlog in Oekraïne bereikten die op 10 maart een recordhoogte. Benzine kostte toen 2,50 euro, voor diesel betaalde je 2,37 euro. De prijs van lpg piekte 20 dagen later, op 1,40 euro.

Prijs diesel en lpg relatief gunstig gebleven

Gek genoeg is de diesel- en lpg-prijs na de accijnsverlaging relatief gunstig gebleven (we zitten nu op respectievelijk 2,07 euro en 1,27 euro), maar de benzineprijs is weer aan een opmars bezig. Op het moment van schrijven staat hij op 2,36 euro. Met de 17 cent van de accijnsverlaging erbovenop is dat dus 2,53 euro, een nieuw record. Hoe kan het dat de benzineprijzen aan de pomp weer zo omhoog schieten?

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Waarom stijgt de benzineprijs zo hard?

  • De olieprijs stijgt weer en zit zo rond de 115 euro per vat. Dat komt deels door de onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Rusland.
  • De sterke dollar. Olie wordt in dollars betaald en dus betalen bedrijven meer voor een vat als de dollarkoers stijgt, wat de laatste tijd gebeurt.
  • Kosten voor raffinage zitten in de lift. De energieprijzen zijn gestegen en daar hebben ook olieraffinaderijen last van. Het verweren van ruwe olie tot benzine, diesel, lpg, kerosine en stookolie kost veel energie.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties