Nieuwe Citroën ë-C3​: maakt elektrisch rijden betaalbaar!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Nieuwe Citroën ë-C3​: maakt elektrisch rijden betaalbaar! Reserveer nu
Nieuws

Waarom je verder komt met jouw elektrische auto als je naar Beethoven luistert

Luister je in jouw elektrische auto naar Beethoven? Dan haal je een grotere actieradius

Hoe haal je meer actieradius uit de batterij van jouw elektrische auto? Je kunt de airco uit zetten, achter een vrachtwagen blijven hangen, maar ook gewoon naar andere muziek luisteren. Want van Beethoven ga je superzuinig rijden, aldus onderzoekers.

Kun je elektriciteit besparen door in de auto naar andere muziek te luisteren? Dat wilden onderzoekers van Kia en de University of Salford uitzoeken. Ze gebruikten daarvoor twee Kia's EV6, een 29 kilometer lange testroute en een afspeellijst met daarop de negende symfonie van Beethoven, Blinding Lights van The Weeknd en Hello van Adele.

Proefpersonen volgeplakt met medische sensoren

Het experiment werkte als volgt: automobilisten werden volgeplakt met medische sensoren en vervolgens met een Kia EV6 de testroute opgestuurd. Eerst kregen ze via het audiosysteem de symfonie van Beethoven te horen, daarna het uptemponummer van The Weeknd en de rustige ballade van Adele.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Van luisteren naar Beethoven ga je zuiniger rijden

De uitkomst is verrassend. Beethoven zorgt voor een enorme besparing in elektriciteitsverbruik en dus voor een grotere range. En dat terwijl de hartslag van de proefkonijnen tijdens Adele gemiddeld een stuk lager lag (79 tegenover 111 slagen per minuut). Bij dat nummer was een hele kleine stroombesparing te zien. Bijna verwaarloosbaar.

Opzwepende muziek heeft juist het omgekeerde effect

Als je zuinig wilt rijden, moet je echter niet naar Blinding Lights van The Weeknd luisteren. De hartslag van de proefpersonen ging omhoog naar 171 slagen pet minuut en het stroomverbruik van de EV6 werd flink hoger. Daar is een eenvoudige verklaring voor, aldus de onderzoekers. Van opzwepende muziek ga je harder en agressiever rijden.

Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken