Verbod op brandstofauto's - Vlaanderen is een jaar eerder dan Nederland

Verbod op brandstofauto's - Vlaanderen is een jaar eerder dan Nederland

Nederland wil vanaf 2030 een verbod op de verkoop van brandstofauto's. Vlaanderen heeft nu aangekondigd daar een jaar eerder mee te willen beginnen. Vanaf 2029 is het bij onze zuiderburen gedaan met auto's op benzine, diesel of andere brandstoffen. Alleen de nieuwverkoop van elektrische modellen is dan nog toegestaan. 

Vlaanderen wilde eerst vanaf 2027 een verkoopverbod voor nieuwe brandstofauto's invoeren, maar dat bleek niet realistisch. De deadline van 2029 kan in theorie nog worden verschoven. Als voorbehoud heeft Vlaanderen gesteld dat elektrische auto's tegen die tijd betaalbaar moeten zijn, dat er voldoende verschillende modellen op de markt moeten zijn en dat de laadinfrastructuur toereikend is. 

Europese Unie wil pas vanaf 2035 een verbod

De Europese Unie wil vanaf 2035 een ban op nieuwe auto's met verbrandingsmotor. Nederland is een van de landen (waaronder ook België, Denemarken, Oostenrijk en Griekenland) die heeft gevraagd om dat naar 2030 te verschuiven. In ons Klimaatakkoord staat dat al vanaf dat jaar alleen nog elektrische auto's verkocht mogen worden. Duitsland, Frankrijk en Italië - allemaal grote autoproducenten - zijn tegen een Europese deadline in 2030.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties