Nieuws

Rijd jij een elektrische auto? Dan wil de Nederlandse economie jou bedanken

Rijd jij een elektrisch auto? Dan wil de Nederlandse economie jou bedanken

Elektrische auto's zijn goed voor de portemonnee. Als je zakelijke rijder bent, profiteer je van een lagere bijtelling. En de gunstige stroomprijs is ook voor particulieren voordelig. Maar als elektrische rijder help je niet alleen jezelf, maar ook de Nederlandse economie. Want in 'onze' EV-industrie gaat ieder jaar zo'n 5 miljard euro om.

Het aantal 'groene' banen in Nederland stijgt flink, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Momenteel zijn er zo'n 7000 voltijdsbanen in de sector elektrisch vervoer, en dat is een derde meer dan in 2018. Naar verwachting is de werkgelegenheid in de elektrosector in 2025 verdubbeld naar ongeveer 13.500 banen. Bedrijven in Nederland produceren momenteel jaarlijks voor 5 miljard euro aan elektrische auto's, bussen, vrachtwagens en laadpalen. In 2018 was dat nog meer dan 3 miljard euro. Ter vergelijking: de elektrische sector is nu ongeveer drie keer zo groot als de Nederlandse fietsenbranche. 

Elektrische auto's, vrachtwagens, bussen en binnenvaartschepen

Belangrijke spelers op de elektrische markt zijn onder meer: Lightyear (auto's), DAF (vrachtwagens), Holthausen (waterstoftrucks), VDL en Ebusco (bussen), EV Box, New Motion, Alfen, Pitpoint en Allego (laadpalen). Verder wordt er in Nederland ook gewerkt aan elektrische binnenvaartschepen en zijn de eerste volledig elektrische campers bij ons gebouwd. De komende jaren wordt een sterke stijging verwacht van het aantal vrachtwagens, bussen, scooters en auto's met een stekker. In 2020 was een kwart van de nieuw verkochte auto's in Nederland elektrisch. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken