Nieuws

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

Android Auto - dat sinds kort officieel beschikbaar is in Nederland - is het speciale besturingssysteem van Google voor in de auto. Hiermee kun je navigeren, muziek afspelen of makkelijk inkomende belletjes en berichtjes beantwoorden. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over Android Auto.

Wat is Android Auto precies?

Misschien heb je er weleens van gehoord of gebruik je het zelfs al: Android Auto. Dankzij deze software van Google - die nu eindelijk officieel in Nederland te gebruiken is - navigeer je veilig, bel je gemakkelijk of luister je muziek in de auto. Je koppelt je smartphone met het infotainmentsysteem van de wagen om het te kunnen gebruiken. Dat gaat meestal met een usb-kabel, maar sommige auto’s bieden ook al ondersteuning voor Android Auto Wireless, oftewel de draadloze versie.

Eenmaal gekoppeld gebruik je Android Auto vanaf het thuisscherm. Op dat scherm vind je verschillende snelkoppelingen van apps die jij veel gebruikt en zelf kunt instellen. Alle applicaties draaien op jouw eigen smartphone, wat verschillende voordelen biedt. Apps kun je hierdoor bijvoorbeeld eenvoudig updaten. Ontwikkelaars moeten hun apps wel klaarstomen voor gebruik met Android Auto. De interface moet namelijk bestaan uit grote en duidelijke knoppen. Dat zorgt voor gemakkelijke bediening en minimale afleiding tijdens het rijden.

Bedienen kan trouwens ook via je stem en Google Assistent. Geef een stemcommando om iemand te bellen of een bepaalde artiest af te spelen op Spotify. De Assistent kan ook binnenkomende sms’jes of WhatsApp-berichten voorlezen. Ook hierbij geldt weer: alles voor de veiligheid.

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

Werkt het wel in mijn (nieuwe) auto?

Wil je weten of jouw huidige auto ondersteuning heeft? Of heb je misschien een nieuw model op het oog en wil je weten of Android Auto daarin werkt? Bekijk dan de website van Google of neem even contact op met je autodealer. Kan jouw auto hier niet standaard mee overweg? Dan download je simpelweg de losse Android Auto-app om te gebruiken op je smartphone zelf. Start de app en gebruik zo Android Auto.

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

Beschikbaarheid in Nederland en downloaden

Vanaf 2015 vind je Android Auto al mondjesmaat in auto’s van allerlei verschillende merken. Vanaf eind maart 2021 is de software pas echt officieel te gebruiken in Nederland. Stiekem kon dat echter al veel eerder, door Android Auto handmatig te installeren. Vanaf Android 10 (de meest recente versie is Android 11) is de dienst trouwens ook al standaard op een smartphone te vinden.

Android Auto downloaden en installeren kan vanaf begin 2021 dus gewoon via de Google Play Store. Levert dat toch wat problemen op? Check dan de tip om Android Auto te downloaden, waarin in drie stappen wordt uitgelegd hoe je dat makkelijk doet en installeert.


Android Auto-review op Android Planet

Benieuwd naar de ervaringen van Android Auto in de praktijk? Bekijk dan onderstaande videoreview. Daarin praten we je binnen enkele minuten helemaal bij over de software voor in de auto.


Werking van Android Auto is soms nog instabiel

Android Auto is dus officieel in Nederland te gebruiken, maar veel mensen hebben er nog steeds regelmatig problemen mee. De werking van de software luistert in de praktijk namelijk erg nauw. Om het perfect werkend te krijgen, ben je afhankelijk van verschillende factoren.

Natuurlijk heb je een smartphone nodig, met daarop de applicatie. Ook een auto met een juist infotainmentsysteem en natuurlijk een usb-kabel (of goede wifi-verbinding) om je telefoon daarmee te verbinden zijn benodigd.

Het kan maar zo zijn dat een bepaalde softwareversie van Android Auto net niet werkt in jouw auto, of dat alleen een specifieke kabel zorgt voor een goede verbinding. Dan is er ook nog de softwareversie van het systeem in de auto zelf die problemen kan opleveren.

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

Problemen en oplossingen

Heb jij toch problemen met Android Auto en ben je op zoek naar een oplossing? Zorg er in eerste instantie voor dat de app up-to-date is. Lukt het niet om je telefoon draadloos met de auto te verbinden, gebruik dan een kabel. Ook kan het geen kwaad om het cachegeheugen van de Android Auto-app te wissen.

Draait je smartphone op Android 10 of Android 11? Dan is ‘t niet te verwijderen, simpelweg omdat het een systeem-app is en dus al op je telefoon is voorgeïnstalleerd.

Android Auto in Nederland: wij leggen je het Google-besturingssysteem uit

En wat is Android Automotive dan?

Naast Android Auto is er ook nog Android Automotive. Dat kun je zien als de opvolger van Android Auto. Automotive zit echt in de auto verweven. Daardoor kun je ook allerlei sensoren uitlezen en heb je meer mogelijkheden. Zet bijvoorbeeld de airco aan met je stem, regel de stoeltemperatuur of check snel waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is om even bij te laden.

Android Automotive is slechts op een handjevol automodellen te vinden en daardoor nog erg exclusief, terwijl je Android Auto in honderden modellen kunt gebruiken, al dan niet via een later gekocht en geïnstalleerd systeem. Ook heb je voor Automotive geen losse smartphone nodig om te koppelen, zoals bij Android Auto.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken