Vanaf 2030 is verkoop brandstofauto's verboden in Verenigd Koninkrijk

Vanaf 2030 is verkoop brandstofauto's verboden in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk gaat voortvarend te werk. De regering van premier Boris Johnson heeft besloten dat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's vanaf 2030 verboden wordt. Het is een van de tien maatregelen die ervoor moet zorgen dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 2050 CO2-neutraal is.

Het verbod is niet nieuw. Eerst wilde de regering Johnson de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's per 2040 een halt toeroepen, maar dat is nu met tien jaar vervroegd. Al mogen sommige hybrides nog tot 2035 nieuw worden verkocht. Het gaat om plug-in hybrides die "een significante afstand" op elektrokracht kunnen rijden. De Britse regering heeft alleen nog niet gespecificeerd wat "een significante afstand" is.

Meer dan 2,8 miljard pond investeren

Volgens Johnson gaat zijn regering meer dan 2,8 miljard pond in elektrische mobiliteit investeren. Daarvan is 1,3 miljard bedoeld voor het neerzetten van meer laadpalen. Bijna 600 miljoen gaat naar subsidies voor kopers van schone auto's. Met 500 miljoen wil het Verenigd Koninkrijk de productie van batterijen in het land stimuleren.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Marktaandeel van elektrische auto's is laag

Er is nog wel een weg te gaan. Van de 1.384.601 tot nu in 2020 verkochte nieuwe auto's waren er 75.946 elektrisch (5,5 procent). Noorwegen heeft een ambitieuzer doel dan het Verenigd Koninkrijk gesteld - daar is de verkoop van brandstofauto's vanaf 2025 al verboden - maar dat land zit al op een marktaandeel van 50 procent elektrische auto's. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties