Nieuws

Vanaf vandaag word je geflitst als je appt achter het stuur

Pakkans appen achter het stuur neemt fors toe

Appen met de smartphone in de hand achter het stuur. Je ziet het vaak om je heen. Misschien doe je het zelf ook weleens. Volgens het Openbaar Ministerie leidt het steeds vaker tot ongevallen. Daarom worden vanaf maandag 16 november slimme camera's ingezet. Die zorgen ervoor dat auto-appers in no-time een boete van 240 euro op de deurmat kunnen krijgen!

Tijdens het autorijden mag je geen telefoon in je hand houden. We weten het allemaal en toch zitten we nog te vaak in de auto te bellen of te appen. Vooral dat laatste heeft een enorme vlucht genomen en zorgt voor veel afleiding. Met soms grote negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Tot dusver handhaafde de politie vooral door bij heterdaadjes over te gaan tot een staandehouding. Dit is natuurlijk arbeidsintensief en de pakkans is klein. Vanaf maandag 16 november komt daar verandering in.

Pakkans appen achter het stuur neemt fors toe
Foto OM

Slimme camera's tegen appen achter het stuur

Naar het voorbeeld van Australië gaat het OM op meerdere plekken slimme camera's inzetten. Deze hoog geplaatste camera's maken foto's van alle passerende auto's. Er wordt schuin naar beneden gefotografeerd, waardoor het gezicht van de bestuurder niet zichtbaar is. Wel is te zien of hij of zij een telefoon vasthoudt. En uiteraard wordt ook het kenteken op beeld vastgelegd. Als het detectiesysteem ziet dat de bestuurder handheld zit te bellen of te appen, worden de foto's automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. Daar beoordeelt een BOA of er inderdaad sprake is van een overtreding. Zo ja, dan krijgt de kentekenhouder een boete van 240 euro in de bus.

Actie
Vergelijk uw autoverzekering
Vergelijk uw autoverzekering

Vergelijk nu uw autoverzekering en ontvang 20% korting op alle autoverzekeringen via UnitedConsumers! Zo bespaart u tot € 175,00 per jaar.

Pakkans appen achter het stuur neemt fors toe
Foto OM

400 overtreders per dag

Nederland is het eerste Europese land dat deze methode voor het opsporen van handheld bellen en appen gaat gebruiken. Het systeem is al uitgebreid getest en blijkt uiterst effectief. Op één testdag signaleerden twee testcamera's langs een drukke N-weg niet minder dan 400 overtredingen.

Pakkans appen achter het stuur neemt fors toe

Ook appen met telefoon in houder gevaarlijk

Appen of een telefoonnummer opzoeken met de telefoon in een houder is niet verboden. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is dat onterecht, omdat het net zo gevaarlijk is als handheld appen. Automobilisten gaan meer slingeren en letten minder op het verkeer, bleek uit onderzoek met een simulator. Toch komt er geen totaalverbod van telefoongebruik in de auto. Dat is omdat bijvoorbeeld een navigatie-app met file- en druktemeldingen de doorstroming en de verkeersveiligheid juist kan verbeteren. Daar komt bij dat een verbod op het gebruik van een gefixeerde telefoon ook een bom zou leggen onder het bedienen van ingebouwde touchscreens in auto's.

Pakkans appen achter het stuur neemt fors toe

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken