Nieuws

Vanaf 2021 geen APK-plicht meer voor klassiekers

Vanaf 2021 geen APK-plicht meer voor klassiekers

De APK is ook voor klassieke auto's (van 1960 en jonger) verplicht. Maar daar komt vanaf 1 januari 2021 verandering in. Dan zijn alle oldtimers van vijftig jaar of ouder vrijgesteld van de APK. 

Dat betekent in 2021 dus dat alle auto's van voor 1971 niet meer verplicht gekeurd hoeven te worden. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden oldtimers over het algemeen uitstekend onderhouden. Uit cijfers van de RDW blijkt dat er ieder jaar nauwelijks klassieke auto's worden afgekeurd tijdens de APK. Daarbij wordt er over het algemeen weinig met oldtimers gereden, waardoor de impact op de verkeersveiligheid van een APK nihil zou zijn. 

Geen vaste datum, maar een leeftijdsgrens

De FEHAC - de belangenorganisatie van klassiekerbezitters - pleit al jaren voor het afschaffen van de APK voor oude auto's. In 2008 heeft de overheid besloten dat oldtimers van voor 1960 niet meer APK-gekeurd hoeven te worden. De FEHAC vindt dat een fout en heeft er sindsdien voor gelobbyd om niet een vaste datum te hanteren (1 januari 1960), maar een leeftijdgrens van vijftig jaar. En dat gaat per 1 januari 2021 dus gebeuren.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken