Nieuws

Veilig autorijden in de herfst: deze 7 tips moet je kennen

Veilig autorijden in de herfst: deze tips moet je kennen

De nazomer is bijna voorbij, deze week gaat officieel de herfst in. En dat betekent straks een laagstaande zon, bladeren op de weg, onstuimig weer en meer files. Bovendien is de kans op een ongeval in de herfst ongeveer twee keer zo groot. Dus hoe zorg je dat je de komende tijd veilig rijdt? Wij geven 7 tips.

Autorijden in de herfst is een uitdaging. Het is vaak donker buiten, het regent, het waait, er liggen bladeren op de weg en de zon staat soms laag. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft dat een grote invloed op de veiligheid. Als het weer slecht is, gebeuren er twee keer zoveel ongelukken op de Nederlandse wegen. Dus is het goed om te kijken hoe je gevaren kunt herkennen en voorkomen.

1. Controleer je banden en ruitenwissers

Een auto moet natuurlijk altijd in orde zijn, maar in de herfst is dat nóg belangrijker. Controleer sowieso de ruitenwissers van jouw auto. Als het regent wil je immers niet dat die strepen trekken of de halve voorruit overslaan. Daarbij is ook een goede airco belangrijk (die ontwasemt het interieur sneller) en moet je zeker de banden niet vergeten. Gaan ze richting het minimumprofiel? Vervang ze dan, want in de herfst wil je zo veel mogelijk grip hebben.

2. Rijd niet alleen met dagrijverlichting!

Je ziet het steeds vaker: auto's die hun achterlichten niet inschakelen als het buiten donker is door regen of mist. Dat komt omdat de bestuurder op de automatische verlichting vertrouwt. Dat systeem vindt het in zo'n situatie niet donker genoeg en gebruikt dan alleen de dagrijverlichting aan de voorkant in. Voor een betere zichtbaarheid op de weg is het daarom beter om in de herfst de automatische verlichting uit te schakelen en de koplampen aan te zetten.

3. Pas je snelheid en volgafstand aan

Bumperkleven moet je nooit doen, maar al helemaal niet in de herfst. Op een nat wegdek is je remweg een stuk langer, dus is het beter om niet 2 seconden afstand te houden, maar 3 seconden. En wees beducht op aquaplaning. Dat treedt op als de banden van de auto de hoeveelheid water niet meer kunnen afvoeren, vaak als je door met water gevulde sporen rijdt. Voel je dat de auto gaat 'drijven', laat dan het gas los en stuur niet. De banden krijgen hun grip vanzelf weer terug.

4. Dubbelcheck of jouw autoverzekering stormschade dekt

In een fikse herfststorm kan er zomaar een boomtak op jouw auto vallen. Of je daarvoor verzekert bent, hangt af van het soort autoverzekering dat je hebt: WA, WA+ of allrisk.

5. Bescherm je ogen tegen de laagstaande zon

In de zomer is de zon je vriend, maar in de herfst niet. 's Ochtends en 's avonds - als je naar je werk gaat, of op weg bent naar huis - kan de zon je vol in het gezicht schijnen, waardoor je niet goed kunt zien wat er voor je op de weg gebeurt. Neem dus een zonnebril mee en zorg er bovendien voor dat je autoruiten schoon zijn. Daarover gesproken: is het reservoir van je ruitensproeiers goed gevuld? In de herfst kun je dat maar beter regelmatig controleren. 

6. Ga goed uitgerust de weg op

Moeilijk nietwaar, uit je bed komen als het 's morgens nog donker is? In de herfst zijn veel mensen vermoeider dan in de zomer. En als je moe achter het stuur zit, wordt de kans op een ongeval groter omdat je concentratie afneemt en je reactiesnelheid lager wordt. Zorg er dus voor dat je goed bent uitgerust voordat je op pad gaat. Lukt dat niet, neem dan wat vaker rust onderweg. En zet bovendien de verwarming in de auto niet te hoog. Van warmte word je slaperig.

7. Wees voorbereid op harde windvlagen

Harde zijwind kan jouw auto uit koers brengen, zeker als er opeens een vlaag aan de carrosserie rukt. Dit gebeurt vaak als je achter de dekking van een vrachtwagen vandaan komt. Dan krijgt jouw auto opeens de volle laag en wordt je naar één kant gedrukt. Wees daarop voorbereid.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken