Woensdagweetjes

Heb je een uurtje over? Kijk dan deze Batmobile-documentaire

Heb je een uurtje over? Kijk dan deze Batmobile-documentaire

Wist je dat de Batmobile uit 1989 Ferrari-achterlichten heeft? En dat de Tumbler uit de Christopher Nolan-trilogie een mix tussen een Lamborghini en Hummer moest worden? Filmmaatschappij Warner Bros heeft een fascinerende documentaire online gezet, die simpelweg The Batmobile heet. Dus als je een uurtje over hebt ...

Vraag iemand om beroemde film- en televisieauto's op te noemen. Geheid dat hij of zij de Batmobile noemt, naast General Lee, KITT en het busje uit The A-Team. De dienstauto van Batman is even beroemd als de 'Caped Crusader' zelf en heeft in de afgelopen decennia diverse gedaantes aangenomen. In de televisieserie Batman uit 1943 reden Batman en Robin gewoon in een Cadillac Series 75 Convertible, maar daarna kwam de meest iconische Batmobile van allemaal: de creatie van George Barris uit 1965, die was gebaseerd op het studiemodel Lincoln Futura.

Terug naar zijn duistere roots

De televisieserie waarin de originele Batmobile voorkwam, was op z'n zachtst gezegd nogal 'campy'. Filmregisseur Tim Burton wilde einde jaren tachtig terugkeren naar de duistere roots van Batman en wilde een bijpassend vervoermiddel. De gothische Batmobile werd gebaseerd op een Chevrolet Impala-chassis. Hij kreeg een soort straaljagercockpit omdat de ontwerpers vergeten waren om ruimte te laten voor conventionele portieren.

Alien-ontwerper H.R. Giger

Na twee films - Batman en Batman Returns - stopte Tim Burton ermee. Regisseur Joel Schumacher nam het stokje over voor de opvolger Batman Forever. Schumacher vroeg de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger - ontwerper van het buitenaardse wezen in de film Alien - om schetsen te maken. Zijn creatie was echter zo bizar en grotesk dat de filmmakers er helemaal niets mee konden. De uiteindelijke Batmobile was een soort evolutie van het Burton-design.

Loodzware testritten

Onder Schumacher was de Batman-franchise helemaal van de rails geschoten, met als lachwekkende dieptepunt de inslechte film Batman & Robin. Christopher Nolan begon in 2005 aan een zogeheten reboot. De Batmobile was daarbij niet zomaar een filmrekwisiet, maar een volledig werkende stuntauto. In de documentaire is te zien dat de Tumbler - zoals het apparaat wordt genoemd - aan loodzware testritten wordt blootgesteld. En het ding rijdt nog goed ook.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

woensdag-weetjes

Woensdag = weetjesdag

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie ‘Woensdag weetje’. Elke woensdag om 12.00 uur brengen we je een leuk weetje om in de kantine te delen.

Zoeken