Nieuws

Ja, elektrische auto's zijn echt schoner dan brandstofauto's

Ja, elektrische auto's zijn echt schoner dan brandstofauto's

Hoe klimaatvriendelijk is een elektrische auto eigenlijk? Omdat de meningen daar nogal over uiteenlopen, is de Europese milieuorganisatie Transport & Environment een onderzoek gestart, waarbij alle aspecten zijn meegenomen. 'Well-to-wheel', wordt die aanpak genoemd. En wat blijkt? Een EV is inderdaad een stuk groener dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto.

Gemiddeld genomen stoot een elektrische auto gedurende zijn levensduur drie keer minder CO2 uit dan een gelijksoortige brandstofauto, is de conclusie van Transport & Environment. En daarbij is gekeken naar alle mogelijke uitstoot: bij het winnen van de nodige grondstoffen, het produceren van het accupakket, de bouw van de auto zelf, het neerzetten van een energiecentrale voor de benodigde stroom, het transporteren van de benzine en diesel, enzovoort.

EV wint het altijd

De elektrische auto wint het altijd van zijn brandstofbroeders, zelfs in een land met veel kolencentrales, zoals Polen. Als slechtste scenario schetsen de onderzoekers een EV die in China is gebouwd en die in Polen rijdt. Die stoot gedurende zijn levenscyclus 22 procent minder CO2 uit dan een dieselauto en 28 procent minder CO2 dan een benzinemodel. Het beste scenario is een in Zweden gebouwde elektrische auto die ook in Zweden rijdt. Dan stoot die 80 tot 81 procent minder CO2 uit. Kijken we naar Nederland, dan komt een EV op 58 procent minder uitstoot uit.

Worden steeds schoner

Bovendien is het mooie aan een stekkerauto dat hij gedurende zijn leven steeds schoner wordt. Dat ligt niet aan het voertuig zelf, maar aan de energiesector in Europa, die steeds meer overgaat op groenere energieopwekking. Iets soortgelijks geldt voor de productie van accu's. Die gaan steeds langer mee, wat goed is voor de gemiddelde CO2-uitstoot, en worden op een steeds minder schadelijke manier geproduceerd. Wil je zien hoe een bepaald type elektrische auto in welk land presteert? Kijk dan op de website van Transport & Environment.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken