Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >
Nieuws

Winst Volkswagen Group met 81 procent onderuit in eerste kwartaal

Winst Volkswagen Group met 81 procent onderuit in eerste kwartaal

Wil je een indruk van wat het coronavirus met grote bedrijven doet? Volkswagen Group heeft zojuist bekendgemaakt dat de verwachte winst over het eerste kwartaal op 900 miljoen euro uitkomt. En als je denkt dat dat goed klinkt. Vorig jaar werd er in januari, februari en maart nog 4,84 miljard euro winst gemaakt.

En dat betekent dat de winst van Volkswagen Group - Audi, Bentley, Bugatti, Porsche, Lamborghini, Seat, Skoda en Volkswagen - in het eerste kwartaal met 81 procent (!) onderuit is gegaan. De winstmarge zal over de eerste drie maanden van dit jaar uitkomen op ongeveer 1,6 procent. In dezelfde periode in 2019 was dat nog 8,1 procent. Als de coronacrisis nog langer duurt (wat wel de verwachting is) dan zal het effect in het tweede kwartaal nog veel erger zijn. Afgelopen januari en februari bleven de verkopen van Volkswagen Group namelijk nog redelijk op peil.

Geen verwachtingen voor 2020

Volkswagen Group geeft geen omzet- en winstverwachtingen meer voor 2020. "Het is momenteel niet mogelijk om te bepalen hoe het in de rest van het jaar zal gaan", zei het concern in een verklaring. "Het effect van de pandemie op de vraag naar auto's, onze toeleveranciers en onze eigen productie is gewoon niet te voorspellen." Momenteel draaien de Volkswagen-fabrieken niet. Door de coronacrisis is de volledige productie stilgelegd. Niet alleen bij Volkswagen, maar ook bij andere fabrikanten.

Tip
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?
Nog niet klaar voor de overstap naar elektrisch rijden?

Met Private Lease stap je al vanaf €279,- p/m in de iconische Fiat 500 Hybrid.

Gedwongen ontslagen

Als de uitbraak van het coronavirus niet snel onder controle wordt gebracht, moet Volkswagen Group mensen ontslaan. Dat zei algemeen directeur Herbert Diess tegen de Duitse televisiezender ZDF. "Buiten China verkopen we helemaal niets, terwijl we wel gewoon onze vaste kosten hebben: ongeveer 2 miljard euro per week. We moeten daarom gaan nadenken over hoe we de productie anders kunnen inrichten, met medewerkers die een veilige afstand van elkaar bewaren, betere hygiëne en een manier om op grote schaal te desinfecteren."

Vorig jaar 14,7 miljard winst

De Volkswagen Group heeft wereldwijd 124 fabrieken, waarvan 72 in Europa en 28 in Duitsland. Vorig jaar produceerde de Volkswagen Group bijna 11 miljoen voertuigen. Het concern is ook eigenaar van motormerk Ducati en MAN- en Scania-trucks. Vorig jaar haalde de Volkswagen Group een omzet van 252,6 miljard euro met een operationele winst van 14,7 miljard euro.

Productie weer van start

Topman Diess denkt dat Volkswagen het wel een paar weken kan volhouden, maar daarna zijn structurele maatregelen nodig, zoals gedwongen ontslagen. Verkoopdirecteur Jürgen Stackmann ziet de toekomst wel positief tegemoet. Hij verwacht deze zomer alweer een stabiele Duitse automarkt. Nu de coronabeperkingen in sommige Europese landen worden versoepeld, start Volkswagen de productie weer op. Onder meer de fabrieken in Zwickau en Bratislava gaan volgende week weer open.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt.
Lees meer »

Zoeken