Waarom mag Lexus de term 'zelfopladende hybride' in Noorwegen niet meer gebruiken?

Waarom mag Lexus de term 'zelfopladende hybride' in Noorwegen niet meer gebruiken?

Toyota is een beetje stout. Submerk Lexus prijst zijn hybridemodellen aan als ‘zelfopladend’ en dat mag niet van de Noorse consumentenautoriteit, die het ‘misleidende reclame’ noemt. In Nederland gebruikt Lexus de term ook.

De batterij van een hybride wordt tijdens het rijden opgeladen via regeneratief remmen of met de brandstofmotor. Dat Toyota dat ‘zelfopladend’ noemt, zet kopers op het verkeerde been, aldus de Noorse consumentenwaakhond

“Het is misleidend om te suggereren dat de elektriciteit die door de auto wordt opgewekt gratis is. Er is brandstof nodig voor het opladen van de accu. En regeneratief remmen kan ook alleen maar als de auto op snelheid is gebracht.”

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

'De zelfopladende accu is altijd klaar'

Veel klachten kwamen binnen over een specifieke advertentie, waarin beweringen staan als: “Lexus levert de elektriciteit”, “In een Lexus-hybride kost de elektriciteit altijd hetzelfde: helemaal niets” en “Onze hybrides produceren de elektriciteit zelf … zelfs tijdens het rijden.”

Als we op de Nederlandse Lexus-website kijken, komen we ook wat misleidende zinnen tegen: “Een hybride Lexus hoeft u nooit aan te sluiten op een stopcontact - u rijdt gewoon zo ver als u zelf wilt.” (behalve dan dat je moet tanken) en “De zelfopladende accu die altijd klaar is voor vertrek” (de accu laadt zichzelf niet op).

Klachten in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn er ook klachten geweest. Maar daar vond het equivalent van de Reclame Code Commissie de beweringen niet misleidend. Mensen zouden wel begrijpen dat er een brandstofmotor aan te pas komt, was daar de motivatie.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties