Well, duh! Appen achter het stuur met telefoon in houder is ook gevaarlijk

Well, duh! Appen achter het stuur met telefoon in houder is ook gevaarlijk

Appen in de auto is gevaarlijk, ook als de telefoon in een houder zit. Dat is de nogal-wiedes-open-deurconclusie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Veiligheid (SWOV). Bestuurders die achter het stuur appen rijden langzamer, slingeren meer en kijken minder in de spiegels.

Het is in Nederland (en veel andere landen) verboden om je telefoon tijdens het autorijden vast te houden. Dat zou automobilisten het idee kunnen geven dat appen met de telefoon in een houder wél veilig is, aldus de SWOV. En dat is het dus zeker niet.

Rijgedrag van appende bestuurders

De SWOV observeerde het rijgedrag van appende bestuurders. Eerst met de telefoon in de hand, daarna met de telefoon in een houder. De resultaten waren hetzelfde: de bestuurders begonnen langzamer te rijden, meer te variëren in snelheid, te slingeren en minder in de spiegel te kijken.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Kijken vaker en langer naar het scherm

Sterker nog, met de telefoon in een houder keken de appende bestuurder vaker en langer naar het scherm dan met de telefoon in de hand. De SWOV zou dan ook het liefste willen dat de wet wordt aangepast. Dat niet langer het in de hand houden strafbaar is, maar het gebruiken.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties