Nieuws

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

De Amerikaanse staat Californië mag al sinds de jaren zeventig zijn eigen uitstootnormen bepalen. En daar wil president Donald Trump een einde aan maken, zo kondigde hij deze week aan. Al sinds zijn aantreden is Trump erop gebrand om strenge emissie-eisen – die onder Barack Obama werden ingevoerd – terug te draaien.

Californië had in de jaren zeventig last van buitensporige luchtvervuiling. Daarom werd er speciaal voor de staat een uitzondering gemaakt op de Clean Air Act, waardoor 'The Golden State' zijn eigen strengere emissie-eisen kon stellen. In eerste instantie volgden veertien andere Amerikaanse staten en het Disctrict of Columbia (de stad Washington) de uitstootnormen van Californië. In 2016 nam de Environmental Protection Agency (EPA) de normen zelfs over als nationale standaard.

Naar de rechter

Het is daarom ironisch dat diezelfde EPA samen met het Department of Transportation bekend gaat maken hoe ze een einde gaan maken aan de uitzonderingspositie van Californië. President Trump wil snel met minder strenge emissie-eisen komen, maar daar zal nog wel wat tijd overheen gaan. Zowel de gouverneur van Californië als andere partijen hebben al aangekondigd de zaak juridisch aan te vechten.

Goedkoper en veiliger?

Volgens Trump zullen auto's goedkoper worden als ze aan minder strenge milieu-eisen hoeven te voldoen, waardoor er meer van verkocht zullen worden. Op die manier worden meer oudere – en dus minder zuinige en minder veilige – modellen ingeruild, denkt hij. De Amerikaanse organisatie Consumer Reports (een soort Consumentenbond) onderzocht dat de brandstofbesparing als gevolg van Obama's strengere regels de hogere aankoopprijs van auto's meer dan compenseert.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken