Nieuws

Bereken de cataloguswaarde van je auto

Bereken de cataloguswaarde van je auto

In verschillende situaties is het handig om te weten om te weten wat je auto waard is. Een onderdeel van die waarde is de cataloguswaarde. De naam zegt het al: de waarde waarvoor de auto in de catalogus staat. Maar waarom zou je dit willen berekenen?

Waarom de cataloguswaarde?

De cataloguswaarde wordt ook vaak nieuwwaarde genoemd. Het is de nieuwprijs van je auto inclusief de btw, de bpm en de accessoires. In de volgende situaties is het handig om de cataloguswaarde op te zoeken:

 • Leaseauto
  Lease je een auto van de zaak? Bereken dan de cataloguswaarde van je auto. Aan de hand hiervan bepaalt de Belastingdienst de bijtelling die je betaalt.
 • Je autoverzekering
  Als je kiest voor een allrisk of beperkt casco autoverzekering, dan is de cataloguswaarde vaak één van de factoren die de hoogte van de premie bepaalt.
 • Belasting
  De Belastingdienst gebruikt ook de cataloguswaarde van je auto om - aan de hand van het gewicht van deze waarde - de hoogte van de belasting te bepalen.
 • Total loss
  Rijd je je auto binnen een jaar total loss en valt je auto onder de nieuwwaarderegeling? Dan wordt de cataloguswaarde van je auto gebruikt om het vergoedingsbedrag te bepalen.

Benieuwd? Bereken de cataloguswaarde van je auto dan gelijk bij Independer.

Auto met hoge cataloguswaarde? Check de nieuwwaarderegeling

Heb je een auto met een hoge cataloguswaarde? Dan is het goed om bij het afsluiten van een autoverzekering te kijken naar de nieuwwaarderegeling. Met deze regeling krijg je een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen als je de auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt. Meer dan de helft van de verzekeraars heeft een nieuwwaarderegeling van een jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

 • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
 • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
 • ✓ Speciale kortingen en acties
Bereken de cataloguswaarde van je auto
Bereken de cataloguswaarde van je auto
Redactie
Door Redactie

Zoeken