Nieuws

Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!

Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!

Ondanks de tropische hitte rijden volgens BOVAG nog zo'n 500.000 auto's in ons land met winterbanden. Pa op voor deze grappenmakers, want bij een noodstop hebben ze vele meters extra remweg nodig.

Ondanks de huidige recordtemperaturen van meer dan 40 graden vinden veel mensen het blijkbaar nog prima om op winterbanden te rijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat BOVAG de afgelopen dagen uitvoerde in Eindhoven, Utrecht en Zwolle. Van de 1138 auto's die medewerkers van de organisatie inspecteerden, stonden er 60 nog doodleuk op winterrubber. Dat komt overeen met 5,3 procent. Doorgetrokken naar het totale Nederlandse wagenpark zou dit neerkomen op zo'n 500.000 auto's.

Hoger verbruik met winterbanden

En wat dan nog? Nou, echt handig en verstandig is dat niet. Voor winterbanden wordt namelijk een zachtere rubberkwaliteit gebruikt dan voor zomerbanden. Dat zachtere rubber is bij uitstek geschikt voor een ijzig of besneeuwd wegdek, maar niet voor asfalt dat bijna de smelttemperatuur heeft bereikt. Niet alleen omdat ze bij hoge temperaturen sneller slijten. Ook omdat ze door hun hogere rolweerstand een ongunstiger brandstofverbruik met zich meebrengen. De kosten die sommige automobilisten denken te besparen door aan het eind van het winterseizoen geen nieuwe zomerbanden aan te schaffen, is daarmee een illusie.

Veel langere remweg met winterbanden

Maar behalve de hogere kosten, brengen winterbanden op zomerwegdek ook potentiële gevaren met zich mee. Zo verslechteren de rijeigenschappen. Dat komt doordat het zachte rubber en het winterprofiel de banden minder stabiel maken. Nooit wat van gemerkt? Dan ben je vast een rustige rijder. Alleen moet je ook als rustige rijder wel eens plotseling uitwijken voor een medeweggebruiker. Onder dergelijke omstandigheden zul je merken dat je auto anders reageert dan je verwacht.

“Bij een buitentemperatuur van 35 °C hebben winterbanden een 30 procent langere remweg nodig dan zomerbanden”


Ronduit gevaarlijk wordt het als een onverwacht overstekend kind je tot een noodstop dwingt. Volgens de ANWB hebben winterbanden bij een buitentemperatuur van 35 °C een 30 procent langere remweg nodig dan zomerbanden. Dat betekent dat je vanaf een snelheid van 50 km/h niet na 12 meter stilstaat, maar pas na 19 meter! Bij 15 graden Celsius heb je in dezelfde situatie op winterbanden nog altijd 2 tot 3 meter meer nodig.

Hoe herken je winterbanden?

In het belang van de verkeersveiligheid adviseert BOVAG automobilisten te controleren wat voor banden er onder hun auto zitten. Winterbanden zijn herkenbaar aan de vele groeven en lamellen. Daarnaast staat er op de wang vaak een sneeuwkristal en wordt er in de typeaanduiding met termen als 'winter' of 'snow' gerefereerd aan het seizoen waarvoor de banden bedoeld zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!
Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!
Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!
Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!
Pas op - nog een half miljoen auto's met winterbanden!
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s.
Lees meer »

Zoeken