Nieuws

​Geen rijbewijs? Gewoon gaan in de Citroën Ami One

​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!

Citroën bestaat 100 jaar en viert dat met twee conceptcars die laten zie hoe mobiliteit gaat veranderen in de vólgende 100 jaar. Dit is het eerste studiemodel: de Ami One. Saillant detail: een rijbewijs is niet nodig. Iedereen kan instappen en wegrijden.

De Ami One is een geinige tweezitter die het vooral uitstekend zou doen in de (drukke) stad. Immers, steeds vaker ben je daar niet welkom met een auto met een verbrandingsmotor, dus is zijn aandrijflijn elektrisch en daarmee uitstootvrij. Opladen duurt maximaal twee uur.

Hoeveel de Ami One gaat kosten, is niet zo relevant. De kruip-door-sluip-door conceptcar is bedoeld als deelauto en daarvoor betaal je in de regel per minuut. Nou is deel-'auto' misschien niet het juiste woord, want Citroën beweert dat een rijbewijs niet verplicht is. Iedereen kan simpelweg instappen en wegrijden. Nou heb je in Nederland voor een brommobiel al een bromfietsrijbewijs nodig, maar in Frankrijk zijn de regels soepeler. Volgens de ontwerpers van Citroën hoef je bij hen alleen een theorie-examen te halen en mag je vervolgens het centrum van Parijs doorkruisen.

Vriend

De naam Ami One betekent 'vriend' en is een verwijzing naar de Ami6 van weleer. Deze olijke gezinsauto uit de jaren zestig en zeventig had een dak dat te ver naar achteren doorliep, waardoor de auto eruitzag alsof hij net 200 km/h had gereden. Dat was onmogelijk natuurlijk, want achter koplampen zo dik als jampotglazen lag een tweecilindermotortje met amper 22 pk.

Ook de Ami One moet het niet van z'n snelheid hebben. De topsnelheid bedraagt een luttele 45 km/h. Dat schrijft de Franse wetgeving nu eenmaal voor dit type voertuig en in de stad is een dergelijke top hard zat. Een bijkomend voordeel van de lage snelheden is dat de elektromotor en het accupakket niet zo hard hoeven te werken. De Ami One heeft een actieradius van grofweg 100 kilometer, verdeeld over een heleboel korte ritten.

Setjes van twee

In het autootje zitten ideeën verwerkt die net zo nuchter en praktisch zijn als de 2CV van weleer. Zo ontdek je veel onderdelen in sets van twee. Het oranje paneel op de voorkant zit ook op de achterkant. De portieren zijn eveneens identiek en dus een fractie goedkoper om te produceren. Beide scharnieren rechts, waardoor ze verschillend openslaan: de bestuurder heeft een 'zelfmoorddeur'.

Je smartphone vormt het 'brein' van de Ami One. Dat werkt als volgt: je stapt in, legt je smartphone in het bakje op het instrumentarium en via een spiegelend schermpje ontstaat een head-up display. Met een knop op het stuur bedien je de Ami One-app op je telefoon. Daarin zit het navigatiesysteem, je muziek en de boordcomputer. De cilinder rechts naast het stuur is een bluetooth-luidspreker. Als Citroën dit morgen in de C1 toepast, zijn wij content.

Hogedrukspuit

Bij een deelauto is een schoon interieur niet vanzelfsprekend. Daarom heeft de Ami One expres geen afsluitbare opbergvakken waarin iemand zijn boterham met kaas kan vergeten. Voor de bijrijder zit wel een grote nis waarin je tassen en kleine huisdieren neerzet. De cabine is op te kuisen met een hogedrukspuit.

Het ontwerp van de zitting en rugleuning van de stoelen is afgekeken van tuinmeubels. Maar in plaats van riet wordt kunststof gebruikt. Een printer tekent het patroon met vloeibaar kunststof, waarna er een suède-achtige laag overheen wordt gesprenkeld. Hierdoor voelt de rugleuning zacht aan.

De zitting wordt op dezelfde manier gemaakt, met grote openingen waar broodkruimels doorheen vallen. Op de foto's zie je echter een normaal stoelkussen en dat brengt ons bij het laatste aspect: personalisatie. Als je een Ami One zou kopen, dan wil je vast niet dat hij lijkt op een deelauto. Daarom kun je de auto in andere kleuren bestellen en het interieur upgraden met dunne en dikke stoelkussens. Maar nu lopen we wel heel erg op de zaken vooruit. De Citroën Ami One moet eerst maar eens werkelijkheid worden. En wat gaat conceptcar nummer twee brengen?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
​Geen rijbewijs? Stap in de Citroën Ami One en ga!
Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot.
Lees meer »

Zoeken