Nieuws

Dieselgate: Nederlandse stichting eist flinke schadevergoeding van VW

Volkswagen kan zijn borst natmaken, want de Nederlandse stichting Volkswagen Car Claim start een juridische procedure tegen het bedrijf. In het uiterste geval moet VW de nieuwwaarde terugbetalen aan 180.000 klanten.

VW Car Claim eist dat Volkswagen, leverancier Bosch en de Volkswagen-dealers met een redelijke compensatie komen in het kader van dieselgate. Gedupeerden rijden met een auto die veel meer schadelijke uitstoot genereert dan uit testresultaten zou blijken, omdat Volkswagen speciale software inbouwde om de tests te beïnvloeden.

4,5 miljard euro

Het is nog niet duidelijk wat VW Car Claim onder een redelijke compensatie verstaat, maar volgens bestuurslid Guido van Woerkom behoort het tot de mogelijkheden dat VW het koopcontract moet ontbinden. Dat zou betekenen dat Volkswagen de volledige aankoopsom terug moeten betalen, een kostenpost van zo'n 4,5 miljard euro.

"Grote kans van slagen"

"We hebben een grote kans van slagen", zegt Van Woerkom over de claim in De Telegraaf. "Volkswagen heeft namelijk al toegegeven onrechtmatig te hebben gehandeld. Dat is in het consumentenrecht genoeg reden voor ontbinding van het koopcontract."

Gevolgen voor heel Europa?

Als de Nederlandse rechter meegaat in zijn redenering, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van Europa. Dan zal Volkswagen immers ook in andere landen de volledige aankoopsom terug moeten betalen. Van Woerkom: "Wij zien nu geen andere mogelijkheid om alle getroffen autobezitters te mobiliseren om Volkswagen, Bosch en de lokale handelaren hun verantwoordelijkheid te nemen en met een redelijke oplossing te laten komen."

Volkswagen houdt boot af

Volkswagen stelt in een reactie dat autobezitters géén recht hebben op een schadevergoeding en houdt de boot vooralsnog af. Wil je ook checken of je in een diesel met sjoemelsoftware rijdt, dan kun je je kentekken invullen op www.dasclaim.nl. Daar kun je je ook aansluiten bij de stichting.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken