Mazda MX5 RF: met inklapbare hardtop

In New York heeft Mazda het doek getrokken van de MX-5 RF. Die laatste twee letters staan voor Retractable Fastback en duiden op de automatisch in te klappen hardtop.

De Mazda MX-5 RF is de opvolger van de MX-5 CC op basis van de vorige generatie. De nieuweling is feitelijk bezien niet eens een cabrio-coupé meer, want het achterste gedeelte van de dakconstructie verdwijnt voortaan niet meer uit het zicht. Enkel de middensectie van het dak klapt weg naar achteren. Oftewel, de MX-5 RF is eigenlijk een targa. Al is uit de afbeeldingen wel duidelijk dat de hele koffer in omgekeerde richting opent om het dakpaneel netjes op te bergen.

Ingenieuze dakconstructie

Leuk is dat de glazen achterruit ook separaat open kan zodat het cabriogevoel in de cockpit (ook in gesloten toestand) wordt versterkt. Net als het motorgeluid trouwens. Bovendien kan de hardtop geopend en gesloten worden tijdens het rijden tot een snelheid van 10 km/h uur.

Wordt er open gereden, dan is de bagageruimte nog altijd gelijk aan dat van de MX-5 met stoffen kap: 130 liter. Dat is geen kofferruimte verloren is gegaan, zegt zonder meer iets over de ingenieuze 4-delige dakconstructie van de RF.

Tikkeltje comfortabeler

Op het dak na verschilt de RF nauwelijks van de gewone MX-5. Enkel de stuurbekrachtiging en de wielophanging is speciaal voor de RF iets vriendelijker afgestemd. Tevens vindt Mazda het beter bij de doelgroep passen dat de RF wat stiller is onder het rijden. Vandaar dat er extra isolatie is toegepast aan de binnenzijde van het voorste en middelste dakpaneel.

Het motorgamma is gelijk aan dat van de MX-5 Roadster, te weten een 1.5 en 2.0 liter viercilinder-benzine met respectievelijk 130 en 160 pk. Een handbak is standaard, maar de tweeliter kan ook worden gecombineerd met een automaat.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties