Nieuws

De nieuwe Volkswagen Tiguan: groter en stoerder

Sommige auto's maken een heel voorspelbare sprong als de ene generatie de andere afwisselt. Bij de Volkswagen Tiguan zijn wij zowaar blij verrast. Ten opzichte van zijn voorganger is hij behoorlijk volwassen geworden. De tweede generatie Tiguan is gegroeid, maar tegelijkertijd afgeslankt. En als je het ons vraagt vooral ook veel stoerder gelijnd.

Volkswagen heeft veel succes gehad met de eerste generatie Tiguan. Haar debuut in het segment van compacte SUV's was een schot in de roos. Om het maar in cijfers uit te drukken, Volkswagen verkocht er 2,6 miljoen van sinds zijn debuut in 2007. Maar als je het ons vraagt was menig concurrent volwassener gelijnd. Daar komt met deze tweede generatie verandering in. Hij oogt zowaar stoer. De vele horizontale lijnen geven hem een breed gestalte en doordat hij 6 cm langer, 3 cm breder en 7 cm lager is zijn de proporties simpelweg dynamischer.

Meer ruimte

Niet alleen qua uitstraling maakt de Tiguan grote stappen. Ook wat ruimte betreft. De
wielbasis nam met 7,7 centimeter toe, een ingreep die bijna altijd meer interieurruimte oplevert. In dit geval neemt de beenruimte voor de inzittenden achterin met 2,9 cm toe en wordt de bagageruimte zo maar eventjes 145 liter groter. Er gaat nu 615 liter in met de achterbank op z'n plaats en tot 1.665 liter als die is neergeklapt. De vormgeving van het interieur is - hoe kan het ook anders - sterk geïnspireerd op dat van de Golf, met een gelijkaardig gamma aan digitaal vernuft.

24% efficiënter

Volkswagen zal de Tiguan van meet af aan aanbieden met 8 motoren die gemiddeld zo'n 50 kg minder hoeven mee te zeulen dan in de voorgaande generatie. Dat tezamen met het moderne gamma aan motoren maakt het mogelijk om gemiddeld bijna een kwart op het brandstofverbruik te hebben kunnen besparen. De benzines zijn achtereenvolgens 125, 150, 180 en 220 pk sterk. De vier TDI's ontwikkelen dan weer 115, 150, 190 en 240 pk. De basismotoren combineert VW met voorwielaandrijving, maar op potiger versies kan je ook vierwielaandrijving (met een Haldex-koppeling om de achteras aan te sporen als dat nodig is) kiezen.

4Motion

De 4Motion-versies staan automatisch 1,1 cm hoger boven het asfalt en pochen met 20 cm bodemvrijheid. Wie van plan is effectief het terrein in te gaan, kan opteren voor een alternatieve voorbumper. Net zoals dat bij de eerste generatie Tiguan het geval was. Die verbetert de aanrijhoek van een weinig indrukwekkende 18,3° naar 25,6°.

Aanhanger-kampioen
De zopas afgezwaaide eerste generatie Tiguan verdroeg al behoorlijk veel gewicht aan de trekhaak. En de nieuweling doet het nog beter. Tweeënhalve ton trekgewicht is voor een SUV in het C-segment bijzonder verdienstelijk. Goed nieuws voor wie regelmatig met een aanhanger of caravan op pad gaat.

De nieuwe Volkswagen Tiguan zal in het voorjaar van 2016 bij de dealers staan. De prijzen en uitvoeringen kunnen we je in aanloop naar zijn marktdebuut bekendmaken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken