Dit is het Volvo-logo nieuwe stijl! Maar wat betekent het beeldmerk eigenlijk?

Dit is het Volvo-logo nieuwe stijl! Maar wat betekent het beeldmerk eigenlijk?

Er is iets vreemds aan de hand. In de afgelopen anderhalf jaar hebben tig automerken hun logo aangepast. En allemaal gaan ze van een 3d-beeldmerk met diepte naar een minimalistisch getekend 'plat' logo. Ook Volvo doet dat, zoals je kunt zien. Maar wat is eigenlijk de betekenis van het Volvo-logo?

Voorheen bestond het Volvo-logo uit een zilverkleurige ring, met rechtsboven een pijltje schuin omhoog en in het midden een blauwe baan met de naam Volvo erin. Dat is nu geminimaliseerd naar een zwarte ring, met een pijltje dat meer in de ring zit dan eraan vast. De blauwe baan is weg. Midden in de ring zweven nu simpele zwarte letters, die het woord Volvo spellen.

Het Volvo-logo is een van de oudste symbolen van West-Europa

Het Volvo-symbool behoort niet exclusief toe aan de Zweedse autofabrikant. Het is een van de oudste symbolen in de West-Europese cultuur. Alle planeten hebben een eigen grafisch symbool waarmee ze in de sterrenkunde worden uitgebeeld. De planeet Mars wordt aangeduid met de cirkel met de diagonale pijl, die weer een verwijzing is naar de Romeinse god van de oorlog Mars. Het rondje symboliseert zijn schild, het pijltje zijn speer (en zijn mannelijkheid).

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Dit is het Volvo-logo nieuwe stijl! Maar wat betekent het beeldmerk eigenlijk?

De naam Volvo komt uit het Latijn en betekent 'ik rol'

Elke planeet wordt bovendien gesymboliseerd door een chemisch element. Mars is het symbool voor het element ijzer. En laat de productie van ijzererts van oudsher nu een van de belangrijkste industrietakken van Zweden zijn. Toen het bedrijf Svenska Kullagerfabriken (SKF) in 1926 besloot om auto's te gaan bouwen, was veiligheid meteen een van de speerpunten. IJzer werd gezien als krachtig, duurzaam en stevig én was een mooie verwijzing naar de Zweedse ijzerindustrie. Als naam voor het nieuwe automerk werd Volvo gekozen. Het is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘volvere', dat rollen betekent. Volvo kun je vertalen als ‘ik rol'.

Benieuwd wat andere logo's van automerken betekenen?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Blijf via onze nieuwsbrief op de hoogte van toekomstige verhalen.

Dit is wat het Volvo-logo betekent

Diagonale band in de grille moest het logo op zijn plek houden

De diagonale band op de grille is al sinds 1927 present, toen de eerste Volvo ÖV4 uit de fabriek kwam. De band diende niet als sierelement, maar simpelweg om het Volvo-logo op zijn plaats te houden. Het huidige lettertype voor de naam Volvo komt uit 1959 en werd bedacht door de Zweedse grafisch ontwerper Karl-Erik Forsberg. In de loop der tijd is het logo telkens subtiel aangepast. In 2014 gebeurde dat voor het laatst: waar de witte letters op de blauwe achtergrond eerst over het schild van Mars heen vielen, staan ze er sinds de introductie van de nieuwe XC90 ín.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Jaap Peters
Door Jaap Peters

Van oudsher concentreert zijn autoliefde zich op groot, comfortabel en Frans, maar rijdt nu naar tevredenheid een youngtimer uit Zuid-Duitsland. Ziet vol bewondering hoe de Koreaanse automerken de wereld op z'n kop zetten en snapt nog steeds niet waarom Formule 1 een sport is. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties