Het inbouwen van een open dak van stap tot stap

Een open dak inbouwen is een stuk vakwerk. Je zit er immers niet op te wachten dat je lekkage krijgt of dat het dak er niet mooi in zit. Bij Webasto weten ze als geen ander hoe dat proces moet verlopen. En wij namen een kijkje.

De voordelen van een open dak zijn legio. Maar als inzittenden is het meest tastbare gedeelte toch wel die mooie lichtinval en de lekkere frisse lucht. Zeker wanneer je voor bijvoorbeeld de Hollandia 400 of Hollandia 500 kiest die met hun enorme oppervlakte voor de nodige lichtinval en eenmaal geopend frisse lucht zorgen.

Configurator

Wie een Webasto open dak wil laten inbouwen begint zijn zoektocht op de website van de fabrikant. Op Webasto.nl is het mogelijk om in de configurator je merk en model te kiezen en vervolgens te kijken welke open daken van Webasto geschikt zijn voor jouw auto. Staat jouw auto er overigens niet bij, maak dan een afspraak met Webasto, want in bijna alle gevallen is er alsnog inbouw mogelijk. De veiligheid blijft daarbij uiteraard gewaarborgd! Noviteit is dat Webasto vanaf heden ook een open dak voor zowel de Opel Ampera alsook de Nissan Leaf levert, die beiden affabriek niet over deze optie beschikken. Is de keuze gemaakt dan maak je een afspraak bij het Webasto inbouwstation en zal het dak besteld worden.

Stappenplan

Bij het inbouwstation zal stapsgewijs het dak worden geplaatst. Vijf stappen waarbij de kwaliteit uiteraard hoog in het vaandel staat. Want ook bij een zware regenbui, een flink pak sneeuw of flinke wind wil je genieten van comfort.



Stap 1: Aanvang inbouw
Nadat uitgebreide technische inbouwinformatie van de auto is gedownload van het Webasto Dealerportaal, gaat een Webasto gecertificeerd inbouwstation met behulp van een speciaal ontwikkeld mallensysteem aan de slag. De autodakplaat wordt dan zeer vakkundig en spanningsvrij uitgeknipt, inclusief de autohemelbekleding.



Stap 2: Anti-corrosiebehandeling

Als de openingen eenmaal zijn gemaakt, wordt de kniprand vrijgemaakt van bramen en onnauwkeurigheden en wordt een anti-corrosiebehandeling behandeling toegepast. Je zit er immers niet op te wachten dat je carrosserie gaat roesten.



Stap 3: Schuifdakunit installeren
Is bij stap 2 het dak voorbereid, dan is in het volgende stadium het installeren van de Webasto schuifdakunit aan bod. Allerlei voorzorgsmaatregelen die de veiligheid en comfort ondersteunen, worden hier in dit stadium gemonteerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan de regensensor, extra verstevigingspant, bekabeling etc. Vervolgens wordt de gehele unit gemonteerd.



Stap 4: Afwerking
Uiteindelijk wordt een ‘afwerkschaal’ al dan niet voorzien van een zonnescherm geplaatst om daarmee de binnenkant mooi af te werken. Daarna wordt het Webasto schuifdak meerdere malen getest om er zeker van te zijn dat alles soepel loopt en ook blijft werken. Niet in de laatste plaats erg belangrijk is dat de waterdichtheid van het dak grondig getest wordt.

Stap 5: Oplevering
In de laatste stap, voor men kan gaan genieten van het nieuwe schuifdak, worden administratieve zaken doorgenomen. Hierin is ook opgenomen de uitleg op gebied van bediening, service en onderhoud. En dan is het genieten van het ‘open gevoel van vrijheid’ zoals Webasto dat graag noemt.

Ben je ook benieuwd hoe een open dak in jouw auto zal staat? Kijk eens op Webasto.nl voor de mogelijkheden.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties