Reportages

Hoe werkt een standkachel eigenlijk?

Hoe werkt een standkachel eigenlijk?

Vorige week hebben we in samenwerking met Webasto uitgelegd hoe je afkomt van het ruiten krabben. Een standkachel is daarvoor dé oplossing. Maar hoe werkt zo’n standkachel eigenlijk? Wat doet het precies?

Een standkachel wordt gemonteerd onder de motorkap en valt te bedienen met een afstandsbediening of je mobiele telefoon. Afhankelijk van het soort afstandsbediening kun je de standkachel hiermee simpelweg aan of uit zetten (tot 1.000 meter afstand) of door een bepaalde vertrektijd in te stellen. Wil je om 7.00 uur in een warme auto stappen dan stel je dit bijvoorbeeld de avond ervoor in en doet het systeem de rest. Maar wat gebeurt er als het systeem de auto op temperatuur gaat brengen?

De standkachel is een soort CV-ketel

Een standkachel is feitelijk een soort van CV-ketel. Hij maakt gebruik van de benzine- dan wel diesel uit de tank van de auto om te functioneren. Wanneer de standkachel inschakelt wordt in de verbrandingskamer een vlam ontstoken. Het koelwater van de auto stroomt door de standkachel om zodoende op temperatuur te komen.

Vervolgens stroomt de verwarmde vloeistof richting de verwarming van de auto die het interieur op temperatuur brengt. De ventilator blaast vervolgens de warme lucht de auto in waardoor sneeuw en ijs van de ramen smelt, maar ook het interieur lekker warm wordt. Het warme water stroomt vervolgens door naar de motor die hiermee ook voorverwarmd wordt. Vervolgens stroomt het water opnieuw door de standkachel en begint de hele cyclus opnieuw.

Voordelen standkachel

De voordelen moge duidelijk zijn: instappen in een lekker warme auto en dat zonder de ruiten te hoeven krabben. Bovendien wordt er brandstof bespaard door de voorverwarmde auto en dat weegt volgens Webasto ruim op tegen de brandstof die de standkachel zelf verbruikt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hoe werkt een standkachel eigenlijk?
Hoe werkt een standkachel eigenlijk?
Hoe werkt een standkachel eigenlijk?
Redactie
Door Redactie

Zoeken