Jeep Commander

Het stoere Amerikaanse merk Jeep heeft met de Commander een fullsize SUV in huis. Een model dat in de Verenigde Staten ongetwijfeld in grote getale verkocht zal worden. De Commander biedt plaats aan zeven personen, is leverbaar met drie krachtige motoren en heeft een robuust, stoer en Hummer-achtige uitstraling.

Het SUV-segment groeit nog steeds in een razend tempo. De ene na de andere autofabrikant komt met een SUV op de markt. Voor de meeste merken is het segment echter nieuw en ontbreekt het nog weleens aan echte off-road capaciteiten. Daardoor zijn veel SUV’s alleen geschikt voor de verharde weg of een aangelegd bospad. In tegenstelling tot die heersende trend komt Jeep met de Commander. Het model heeft een fundament van ruim 60 jaar ontwikkelingservaring van 4x4 modellen. De geschiedenis van Jeep begint tijdens de Tweede Wereldoorlog. We kennen allemaal de Willys die als militair voertuig ontwikkeld is. Na 1945 werd de modellijn van Jeep sterk uitgebreid en ontwikkelde men het merk tot een civiel automerk. In de loop der jaren evolueerde de Willys tot de Wrangler zoals we die nu nog kennen. En wat te denken van de Jeep Wagoneer die eigenlijk al een voorloper is geweest van een SUV als de Commander.

Quadra-Drive II
De gebaande paden zullen waarschijnlijk nog maar weinig worden verlaten, maar een échte Jeep staat zijn mannetje in het terrein. Dat geldt ook voor de Commander. Met uitzondering van het basismodel - de 4.7 V8 in basisuitvoering – beschikt de Commander over Quadra-Drive II. De permanente vierwielaandrijving is voorzien van elektronisch werkende gelimiteerde slipdifferentiëlen vóór en achter, die 100% van de aandrijfkrachten naar één wiel kunnen overbrengen. Echt zwaar terrein hebben wij tijdens onze test niet bezocht, maar de ongebaande wegen die wij hebben bereden doorstond de Commander met glans.

Imposante maatvoering
Zijn imposante buitenmaten en hoekige design maken de Commander tot een absolute blikvanger. De SUV meet een lengte van 4,79 m, een breedte van 1,90 m en een hoogte van 1,83 m. Daarmee is de Commander ongeveer even groot als de Hummer H3. Ook zijn hoekige design, imposante chromen grille met typische zevensleufs design en de rechthoekige achterzijde roepen de vergelijking nog meer op met de H3.

Verstelbare pedalen
Het robuuste uiterlijk is ook binnenin de Commander doorvertaald. We zien grote knoppen, stevige materialen en diverse elementen die het offroad gevoel moeten benadrukken. De Amerikaanse komaf verloochent de Commander niet. De materialen – en vooral het plastic dat doorgaat voor hout - zien er duidelijk minder hoogwaardig uit dan bij Europese concurrenten. Maar de Commander is wel duidelijk een SUV getuige de vele luxe die we in het interieur aantreffen. Het kleurenscherm in de middenconsole herbergt de radio/CD-speler en het navigatiesysteem. Helaas is de afleesbaarheid van het scherm matig wanneer de verlichting is ingeschakeld en het systeem zijn helderheid dimt. De climate control is te bedienen met ronde knoppen, maar tijdens onze test leek het alsof de ingestelde temperatuur niet goed werd vastgehouden en we daardoor bleven afstellen. Een erg prettige en relatief unieke mogelijkheid om een goede zitpositie te verkrijgen is de electrische verstelbaarheid van de pedaalhoogte.

Zevenpersoons
De drie glazen dakpanelen laten veel licht door in het interieur. Het grote schuif-/kanteldak voorin is elektrisch te openen en sluiten. Achterin zien we twee kleinere raampjes in het dak. De interieurruimte is één van de sterke punten van de Commander en het model wordt standaard in zevenpersoons opstelling geleverd. De hoofd- en beenruimte op de eerste vijf zitplaatsen is dik in orde. Helaas zijn er atletische bewegingen voor nodig om op de achterste twee zitplaatsen te komen. De stoel op de tweede zitrij is simpel op te klappen maar de opstap is zo hoog (de Commander staat immers hoog op z’n poten) dat het de nodige moeite kost om überhaupt in te stappen. Als je eenmaal zit heb je weinig te klagen, maar vooral door de instap vinden wij de derde rij alleen geschikt voor kinderen. Bijkomend nadeel is dat de inhoud van de bagageruimte slechts 170 liter bedraagt wanneer alle zeven zitplaatsen in gebruik zijn. Er kan nog geen boodschappenkrat staan. Maar wanneer de achterste twee stoelen worden neergeklapt is maar liefst 1030 liter bagageruimte beschikbaar. En dat maakt de Commander ineens tot een pakezel eerste klas. Ruimte is zoals gezegd dan ook een sterk punt van de Commander.

Reisauto
De Commander is vooral een prettige reisauto. De vering is afgesteld op comfort en het windgeruis en motorgeluid is minimaal. Uiteraard helt het model wat over in de bochten, maar dit blijft keurig binnen de perken. Van een weke terreinauto is geen sprake en dat verdiend een compliment gezien de afmetingen en het gewicht van de Commander. De lichte besturing biedt voldoende gevoel en maakt het mogelijk de Commander gemakkelijk door bochten te loodsen.

Krachtige en stille dieselmotor
Om het 2.215 kg zware gevaarte vlotte prestaties mee te geven levert Jeep een drietal motoren in de Commander. Het betreft een 3.0 CRD V6 (218 pk), een 4.7 V8 (231 pk) en een 5.7 HEMI V8 (326 pk). Wij reden de Commander 3.0 CRD die vermoedelijk het grootste deel van de verkopen voor zijn rekening zal nemen. De zescilinder dieselmotor is afkomstig uit de stal van Mercedes en levert een vermogen van 218 pk. Het koppel van maar liefst 510 Nm staat tussen 1.600 en 2.800 tpm volledig ter beschikking aan de bestuurder. Jeep koppelt de motor aan een standaard vijftraps automaat die soepel zijn werk doet. Ondanks het forse gewicht van de Commander weet de dieselmotor de auto opvallend vlot van zijn plek te krijgen. De bekende sprint naar 100 km/h wordt in slechts 9 seconden voldaan. De topsnelheid ligt op 190 km/h. Rijdend met een constante snelheid en op de snelweg voldoet de krachtbron zijn werk in stilte. Bij het accelereren laat de motor zich horen en klinkt een prettige zware dieselbrom. Het past absoluut bij het karakter van Commander en geeft samen met de hoge zit een machtig gevoel. Je zit hoog en kijkt over al het andere verkeer heen. Helaas hebben de enorme afmetingen ook een keerzijde. De Commander is namelijk onpraktisch in de stad. Een parkeerplek is al snel veel te klein en het zicht rondom is matig. Achteruitrijden is lastig aangezien het zicht naar achteren zeer beperkt is. Met de achterste zitrij in gebruik is het zicht in de binnnenspiegel te verwaarlozen. Met inparkeren zijn de parkeersensoren dan ook zeker geen overbodige luxe.

Prijzen en uitvoeringen
Zoals gezegd levert Jeep de Commander met een drietal motoren. Daaraan zijn twee uitvoeringen gekoppeld. Te beginnen met een naamloos basismodel en vervolgens de Limited. Overigens is de HEMI V8 alleen leverbaar in combinatie met de Limited-uitvoering. De prijzen van de Commander beginnen bij € 62.000,- voor de 3.0 CRD. De door ons gereden 3.0 CRD Limited kost minimaal € 67.600,-. Standaard is elke Commander voorzien van onder meer airco, radio/CD-speler met 6 speakers, cruise control, boordcomputer, parkeersensoren vóór en achter en 17 inch lichtmetalen wielen. Op veiligheidsgebied monteert Jeep standaard onder meer ABS, frontairbags, windowbags en ESP.

Conclusie
De Jeep Commander is een ruime, comfortabele en stoere SUV. Rijden in de Commander geeft een machtig gevoel dankzij het indrukwekkende design, de imposante buitenmaten en de hoge zit. Ondanks dat rijdt de Commander comfortabel en blijft het overhellen dat we van menig SUV gewend zijn bij deze Amerikaan prima binnen de perken. De krachtige motoren zorgen voor nette prestaties en het motorgeluid blijft bij contstante snelheid keurig op de achtergrond. De ruimte in het interieur is enorm en in vijfpersoons-opstelling is de bagageruimte met meer dan 1.000 liter fors. Helaas valt de bagageruimte flink tegen wanneer zeven personen een plek moeten vinden in de Commander. Keerzijde van de Commander is het zicht rondom en in de binnenspiegel, de krappe instap naar de derde zitrij en de materiaalkeuze in het interieur.
Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties