Eerste review Jaguar XE P300 AWD (2019)

De Jaguar XE heeft een ingrijpende update ondergaan. Dat kon de auto goed gebruiken. Maar heeft Jaguar ook voldoende geïnvesteerd om de auto op het niveau van de nieuwe BMW 3-Serie en vernieuwde Audi A4 te krijgen? We gingen op pad met het topmodel: de P300 AWD SE in R-Dynamic outfit.

Wat is er opvallend aan de vernieuwde Jaguar XE?

Je moet goed kijken om te zien wat er aan het uiterlijk van de Jaguar XE is veranderd. Een voorbumper met grotere luchtgaten, koplampen met een andere inzet en achterlicht met een aangepaste led-strook zijn subtiele herkenningspunten van de vernieuwde XE. Vooral het interieur van de Jaguar XE is er flink op vooruit gegaan; precies waar de upgrade het meest noodzakelijk was. De kwaliteit is er zienderogen op vooruit gegaan, de materialen zijn mooier en het geheel is met meer liefde voor detail in elkaar geschroefd. De vernieuwde Jaguar XE profiteert van moderne technologie die we inmiddels kennen uit de Range Rover Evoque en Velar. Zo worden allerlei functies nu bediend via het dubbele aanraakscherm in de middenconsole, en gaat de klimaatbeheersing in combinatie met de stoelverwarming en -ventilatie (indien van toepassing) via de multifunctionele draaiknoppen die ertussen zijn geplaatst. Uiteraard is ook het instrumentarium nu volledig digitaal en multifunctioneel.

Wat is er goed aan de Jaguar XE?

In de eerste plaats is de vernieuwde Jaguar XE een erg mooie auto. In een goede kleur en met de juiste wielen (onze testauto stond op donkergrijze 20-inch tienspaaks wielen) zal iedereen je goede smaak kunnen waarderen. Ook het interieur is erg mooi, al bereikt de bouwkwaliteit niet het niveau van bijvoorbeeld de Audi A4. In de testauto hing het dashboard toch ietwat scheef. Over de 300 pk sterke tweeliter twinturbo vierciinder Ingenium-motor niets dan lof, op prestatiegebied. Ondanks het hoge specifieke vermogen van ruim 150 pk per liter cilinderinhoud, pakt de motor bijzonder soepel op en brengt hij je in een mum van tijd naar de honderd. Die mum bedraagt om precies te zijn 5,7 seconden. De achttraps automaat verdeelt alle krachten over alle vier de wielen, ook al worden de voorwielen er alleen in noodgevallen bij betrokken. De wegligging van de XE is dankzij de adaptieve schokdempers een geslaagde mix tussen comfort en sportiviteit, ook al zit er in hobbelige bochten wel veel beweging in de auto. De Jaguar XE P300 AWD weet zijn bestuurder nauw te betrekken met zich (Jaguar-typische) lichte maar fijnbesnaarde besturing.

Wat kan er beter aan de Jaguar XE?

Eén belangrijk minpunt heeft Jaguar met de facelift van de XE niet kunnen uitpoetsen, en dat is het gemis aan binnenruimte. Het is dashboard is van het lijvige soort, waardoor de instap krap is. Wanneer voorin veel beenruimte wordt opgeëist door de bestuurder en de bijrijder, is plaatsnemen op de achterbank als een Houdini-act: er zijn beslist ruimere middenklassers dan de Jaguar XE. Een ander pijnpunt, hetzij zeer persoonsgebonden, is het zitcomfort. Bij bepaalde fysieke lengteverhoudingen, voel je vlak onder je schouderbladen een verdikking in de rugleuning. Zijn aanwezigheid wordt op den duur hinderlijk. Alle aanpassingen in zithouding, stoelpositie en lendensteunstandjes ten spijt, kwamen we met een zeurende spierpijn in de rug achter het stuur vandaan. Ergo: dit hoeft beslist niet voor iedereen te gelden! Misschien zit jij juist wel heel lekker in de stoel, want hij heeft een vulling van een aangename vulling en de zijwangen zijn nauwkeurig op je lichaamsbouw af te stellen.

Wanneer komt de Jaguar XE en wat gaat-ie kosten?

De vernieuwde Jaguar XE staat inmiddels bij de dealers. Hij is er in twee benzine-uitvoeringen - met 250 en 300 pk - en in één dieselversie met 180 pk. De prijslijst begint bij 57.380 euro, waarmee de XE concurreert met de krachtigere uitvoeringen van de BMW 3-Serie, Audi A4 en Volvo S60. De P300 met vierwielaandrijving is te koop vanaf 66.670 euro, maar uitgevoerd als SE Dynamic-R en voorzien van een hele lading mooie opties, kost onze testauto 90.584 euro.

Wat vind ikzelf van de vernieuwde Jaguar XE?

Alle verbeteringen die Jaguar aan de XE heeft doorgevoerd, hebben de auto naar grotere hoogte getild. De upgrade was in alle opzichten welkom. Ook al bestaat de XE alweer sinds 2014, je hebt beslist niet het gevoel in een wat ouder model te zitten. De Jaguar XE spreekt mij in tal van opzichten aan. Maar ik heb de auto helaas ervaren als een mooie trui die mij een maatje te klein is. Door de specifieke vorm van de stoel en het fysieke ongemak dat daarmee gepaard ging (nogmaals: dit is heel persoonlijk!) is de auto mij ondanks zijn vele talenten niet op het lijf geschreven.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Igor Stuifzand
Door Igor Stuifzand

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties