Tests

8 redenen waarom de Seat Leon Cupra 300 een feest is

Extreem vroeg opstaan, op ‘t vliegveld zien te geraken, lange rijen voor de security, dringen bij de gate, nog langer wachten, een duw incasseren, een duw uitdelen, vervolgens twee uur lang op tien kilometer hoogte opgepropt te zitten met een cakeje als solaas. En naderhand hetzelfde riedeltje nog een keer om weer thuis te geraken. Pff, en dat allemaal voor slechts 10 pk erbij, een handvol koppel en voortaan optionele vierwielaandrijving. Joehoe! Seat heeft ons uitgenodigd op haar thuisbasis in Barcelona om te gaan sturen met de Leon Cupra 300. Geen machinist, douanier, stewardess of medepassagier die ons dan chagrijnig krijgt. Lees hieronder waarom.

Veel sneller is er niet

Veel sneller is er niet

Som ze maar op. Allemaal! Ach, laat ook maar. Iedereen weet allang dat de lijst aan hot hatchbacks lang is en de keuze reuze. Maar slechts één is sneller dan de Seat Leon Cupra 300. Eentje. Ene Focus. En die is veel duurder. De rest? Die kijken allemaal tegen de voluptueuze billen van deze Spaanse schone aan als het gaspedaal diep gaat. En zeg nu zelf: niets is zo sexy als een ongrijpbare vrouw.

Ongenaakbare pk/prijs-verhouding

Ongenaakbare pk/prijs-verhouding

Wij hebben een zwak voor Cupra’s en dat heeft de Leon Cupra 300 alleen maar versterkt. Zolang het Cupra-label bestaat (al ruim 20 jaar) staat het garant voor de meeste peekaa’s tegen het minste geld. De Leon Cupra van nu opnieuw. 300 pk sterk tegen 41.250 euro luidt het. Geen enkele andere hot hatch doet ‘m dat na of komt ook maar enigszins in de buurt. 2-0.

Dodelijk efficiënt

Dodelijk efficiënt

Bovenstaande is eigenlijk nog maar het halve verhaal. Een moorddadig vermogen kunnen ophoesten is één ding, het omzetten in effectieve snelheid iets heel anders. Ook daarin blinkt de Cupra behoorlijk uit. ‘En hoe is het mogelijk?!’, vragen wij ons nu nog steeds af. Het is namelijk zo dat alle krachtsexplosies van de weer 10 pk sterkere tweeliter nog altijd louter op de voorwielen worden losgelaten. Arme Michelins. Toch hoor je het Franse Pilot Sport-rubber zelden klagen. Ja, de afrolgeluiden willen op slechter wegdek weleens doordringen tot het interieur. Maar het uitschreeuwen om medelijden, daarvoor moet je het wel heel bont maken. De Leon Cupra 300 kleeft aan de weg, niet normaal.

Rebels karakter

Rebels karakter

Tractie en grip te over dus. In elk geval op het droge (waarop wij van bocht naar bocht slingerden). Of dit ook bij nat geldt, daarover zijn enige twijfels. Nogmaals: drie-honderd-pk! Opwindend moet het zeker zijn. Dat was het immers al bij een Spaans winterzonnetje. Bovendien is de Leon Cupra 300 diep vanbinnen minder gepolijst dan z’n gelikte, stijlvolle uiterlijk doet vermoeden. Daag ‘m echt uit en het temperamentvolle oer-DNA kan verrassend uit z’n slof schieten. Via een recalcitrant stapje opzij, bijvoorbeeld, en dat niet zelden gepaard met een speels steigerende aandrijflijn. Een actief sperdifferentieel op de vooras waakt erover dat de controle vrijwel nooit verloren (zou moeten) gaat en dat maakt Cupra interessant voor zowel de minder als de zeer ervaren rijder. Gepolijste hatchbacks zijn er immers al genoeg.

Exclusiviteit is onbetaalbaar

Exclusiviteit is onbetaalbaar

Een ander niet zo vanzelfsprekende eigenschap is het feit dat de Leon Cupra 300 er in drie carrosserievarianten is: als driedeurs SC, als gebruikelijke vijfdeurs en als station. Vooral die laatste is bijzonder. Want hoeveel bloedsnelle stations zijn er nu echt? Vijf? Minder allicht. Betaalbare, tenminste. Dat alleen al maakt de Leon Cupra ST 300 tamelijk exclusief. Uniek zelfs wanneer ‘ie is uitgerust met 4Drive-vierwielaandrijving. Deze exclusiviteit pik je toch maar even mooi mee.

Moeders op de kast krijgen is altijd grappig

Moeders op de kast krijgen is altijd grappig

We hadden, net als Seat zelf overigens, graag gezien dat het integrale 4Drive ook beschikbaar zou zijn op de hatchbacks, maar dat mocht niet. Van wie niet?! Van Volkswagen natuurlijk. Alleen al de gedachte dat de Golf R hierdoor mogelijk in zijn hemd zou komen te staan, doet het moederbedrijf sidderen van angst. Humor.

Hollands tintje

Hollands tintje

Nog een reden waarom de aangescherpte Leon Cupra zo’n plezierige party animal is, is de ‘Hollandse’ decoratie wanneer het Orange Pack is aangevinkt. Oké, je moet ervan houden (en het durven), maar hé, tegen oranje boven zegt enkel de kersverse president van de Verenigde Saten nee. Bestel sowieso het Performance Pack mee. Je krijgt dan gigantische racy-remschijven van Brembo die niet alleen vertragen als de beste en super-dik ogen, maar ook beter te doseren zijn dan de standaard exemplaren. En dat wil je wanneer het gas erop kan.

Heritage

Heritage

Last but not least. Heritage. Hoe je het ook wendt of keert, een sportlabel met een rijke (race)historie doet wat met je. Toegegeven, de faam die GTI en RS genieten haalt Cupra nog niet, cachet heeft het zonder meer. Bovendien is Seat met Cupra nog altijd zeer actief in de autosport – terwijl equivalente labels al meer teren op wat ooit was. Al met al reden te meer om te concluderen dat de Leon Cupra 300 een zeer feestelijk totaalpakket is. En dat terwijl je er evenzo makkelijk boodschappen mee doet of de kinderen naar school brengt. Zelfs filerijden kan 'ie geheel zelf. Buen trabajo, Seat!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken