Tests

Fiat Panda

Fiat Panda

Iedere dag opnieuw worden we bestookt met prikkels; het ene product nog verleidelijker dan het andere. Innovatie moet ons doorgaans overtuigen dat ze een verrijking op ons leven zijn. Ontkomen aan het creëren van nieuwe behoeftes is welhaast ondoenlijk. Evenredig daaraan groeit het verlangen naar eenvoud. Maak in dat geval eens kennis met de Fiat Panda. Wel degelijk nieuw, maar ook zo gewoon gebleven.

De Fiat Panda is één van die auto’s die altijd fans zal kennen door uit te blinken in eenvoud. Poespas is hem vreemd en toch doet de kleine Italiaan de dingen geheel op zijn eigen manier. De Panda kent zijn charmes, maar loopt er niet meteen mee te koop. Neem diens uitstraling. Dat heeft een nieuw gedaante aangenomen, maar is toch heel vertrouwd gebleven. Afgeronde hoeken verhullen voortaan het kubusachtige bouwconcept dat nog altijd het perfecte ontwerp is als functionaliteit en praktisch vernuft voorop staan. Fiat is zich daarvan al bewust toen het 31 jaar geleden de Panda bedacht.

Ruimte 
Het bolle, doch modieuze design geeft de Fiat Panda meer postuur, maar de nieuwe generatie is ook daadwerkelijk fysiek gegroeid. En fors ook. Liefst 11 centimeter in lengte kwam erbij en in de breedte bedraagt de toename 6 centimeter. De ruimere jas heeft ook zijn uitwerking op de binnenzijde; daar zit je ruimer dan voorheen. Ledematen hebben net dat beetje meer vrijheid om te bewegen, al had Fiat, nu het toch over meer inhoud beschikte, de zittingen van de stoelen enkele centimeters langer mogen maken. Want wat zijn ze kort, en dat vergt op de lange baan zijn tol voor de onderbenen. Achterin vraagt de Panda ook niet over al te lange stelten, maar krap is hij evenmin. De hoofdruimte is daarentegen riant vergeleken met andere auto’s in deze klasse en de oorzaak daarvan ligt deels bij de bovengemiddelde hoogte van de Panda (155 cm). Voor grote hoeveelheden bagage kun je een beroep doen op het 260 liter grote ruim achterin. Met de optionele verschuifbare en in delen neerklapbare achterbank is dit volume in stappen te vergroten tot een maximum van 870 liter.

Interieur
Waarschijnlijk had Fiat in het interieur van de nieuwe Panda gelieve louter kaarsrechte lijnen willen toepassen, maar wie verleid je daar in de 21ste eeuw nog mee? En zodoende werden ook hier stompe hoeken toegepast. Dat de Italianen ware designmeesters zijn bewijzen ze daarmee opnieuw. Het interieur oogt, niet in de laatste plaats vanwege de kekke kleurencombinaties, trendy en gedurfd, maar heeft desalniettemin niet aan gebruiksvriendelijkheid ingeboet. Ergonomisch maakt de Panda eigenlijk geen enkele misstap en daarin prijzen wij vooral de multifunctionele bedieningsknoppen à la Audi op het stuur. Jammer is alleen dat Fiat’s eigen doordachtheid enigszins is bezweken onder het aanwezige kubisme. De weliswaar historisch verantwoorde hoekvorm komt naar onze mening net iets te vaak in het interieur terug, tot de stuurwielrand toe. Dat Fiat trots is op hun automobiele icoon is terecht, maar heeft de Panda die sympathieke status niet nu juist verkregen door wars te zijn van zulke onnozelheid?!

Kwaliteit 
Na drie decennia is de Panda pas bij zijn derde generatie aanbeland, maar dit lijkt wel een verdubbeling. Want wat is er ondertussen veel veranderd. Zat je bij het origineel nog op primitieve strandstoelen, tegenwoordig is het kofferruim zelfs afgewerkt met een laagje stof. Überhaupt wekt de nieuwe Panda de indruk degelijk in elkaar te zijn geschroefd en aan een vrolijk dan wel chique accentlaagje ontbreekt het hem ook niet. De gebruikte materialen zijn conform het segment met als grappig extraatje dat sommige oppervlakken een reliëf kennen waarin de modelnaam talloze keren is verwerkt.
De uitrusting is vanaf het basismodel eveneens keurig van niveau, maar gezien de niet onoverkomelijke meerprijs en hetgeen dat je daarvoor terugkrijgt zouden wij voor de Lounge-uitvoering opteren. De Fiat Panda is dan meteen voorzien van een gebalanceerd klinkend audiosysteem dat het aansluiten van externe muziekdrager (onder andere via streaming) mogelijk maakt. Het TomTom-navigatiesysteem dat tevens dienst doet als een uitgebreide boordcomputer en als weergavescherm van de radio/CD-speler vergt dan nog € 369,-. Ook geen onoverkomelijk bedrag.

TwinAir
Op motorisch vlak herhaalt de geschiedenis zich. Net als in de beginjaren van de oer-Panda krijgt de nieuwste stuwkracht van een tweecilinder, hetzij een stuk moderner. Met het uitbreiden van het aantal Fiats met de 85 pk sterke 0.9 TwinAir ontstaan er ook meer meningen over deze kleine motor. Zo vindt het ene deel, apart van de goede bedoelingen met de innovatieve tweecilinder, het kenmerkende gebrom best bij een olijke auto als de Panda passen. Anderen daarentegen storen zich mateloos aan het nukkige karakter en kunnen zich een rusteloze rit maar moeilijk voorstellen met zo’n humeur. De waarheid ligt volgens ons ergens in het midden. Feit is dat het piepkleine blokje inderdaad behoorlijk onderhevig is aan trillingen. Rond en net onder de 2.000 tpm is dat het hevigst en zijn de daaruit onstaande resonanties daadwerkelijk storend. Daarboven draait de motor aanmerkelijk rustiger rond en heeft het brommerige best zijn charme. De TwinAir vraagt nadrukkelijk om anticipatie, meer dan je gewend bent. Anders gezegd, agressiever het gaspedaal bedienen, op andere momenten schakelen en regelmatig kijken naar de toerenteller. Het eentonige motorgedreun laat zich namelijk lastig indiceren. Of de tweepitter nu 2.000 of 5.000 tpm draait, de toonhoogte van de karakteristieke brom is vrijwel één pot nat. Vervelend is dat als je voor zuinigheid wilt gaan, en daarvoor de schakelindicator in acht neemt, het motortoerental zich precies in de resonantiezone bevindt. Je wordt dus eigenlijk gedwongen te kiezen tussen portemonnee of comfort, tenzij je kunt leven met een verbruik van een halve liter benzine meer op honderd kilometer. Door trouw te zijn aan de ECO-modus – de TwinAir wordt dan behoorlijk in z’n enthousiasme getemperd – scoorden wij uiteindelijk een gemiddelde van 5,8 l/100 km.

Rijgedrag
De wielbasis is met 2,30 meter relatief kort en het onderstel is best stevig. Aan een stoterig rijgedrag ontkomt de Panda zodoende niet, maar het maakt hem uiterst watervlug te rijden in stedelijk gebied. Een onverwachte manoeuvre is ook vanwege de fijne, scherpe besturing snel gemaakt en drempels zijn als toetjes voor de auto. Parkeren gaat zowaar nog makkelijker. En hoewel de stad en net daarbuiten het speelterrein is van de Panda, slaat hij geen flater op de snelweg. Daar gedraagt hij zich volwassen en comfortabel genoeg voor. Wel is hij nogal gevoelig voor zij- en rijwinden (geruis langs de A-stijlen). In Nederland toch geen rariteit.

Conclusie
Dat een succesvolle carrière de nieuwe Fiat Panda niet zomaar in de schoot krijgt geworpen is een plausibel gegeven; de concurrentie is immers sterker en meer aanwezig dan ooit. Buiten dat zal simpelweg niet iedereen van de doelgroep kunnen leven met de geaardheid van de TwinAir. En een bewezen viercilinder komt er niet, hooguit een oplossing van de hevige motortrillingen. Puur rationeel gezien kunnen we eigenlijk best zonder de Panda, maar willen het niet. Wij houden van de Fiat Panda. Het waarom weten we eigenlijk niet, maar het wederom aanwezige ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ zal er zeker mee te maken hebben.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Fiat Panda
Redactie
Door Redactie

Zoeken