Hyundai ix20
Hyundai claimt met de ix20 de midi-MPV opnieuw te hebben uitgevonden. Het model zou praktisch, ruim en toch compact en bovendien de meest zuinige auto in z’n klasse zijn. Ook is je ego veiliggesteld dankzij z’n charismatische uitstraling. Pfff, dat zijn wel een heleboel beloftes in één zin. Maar kan ie het ook waarmaken?
Van slechts een handvol auto’s vroeger, naar een uitgesmeerd programma nu. Aan de lopende band presenteert Hyundai nieuwe modellen. De snelle opeenvolging wordt mede mogelijk gemaakt door Kia waarmee Hyundai sinds 1998 samen uiteenlopende autosegmenten bewerkt. In het kader van schaalvergroting ontwikkelen ze gezamenlijk nieuwe modellen en brengen deze vervolgens beide onder hun eigen merk op de markt. De ene keer is Hyundai de eerste, de andere keer is het de beurt aan Kia. Een recent voorbeeld daarvan zijn de ix35 en de Sportage. Bij de nieuwe midi-MPV’s van beide fabrikanten is het andersom: maakten we eerder kennis met de Kia Venga, nu, een jaar later, brengt Hyundai ons de ix20.
Exterieur
Niet alleen bespelen Hyundai en Kia om de beurt de consument, ook is het stuivertje wisselen in persoonlijkheid. Binnen de Hyundai Kia Automotive Group is de merkidentiteit van beide autofabrikanten strikt gescheiden: Kia staat voor "dynamiek" en Hyundai voor "luxe en comfort". Tenminste, dit is altijd zo geweest. Sinds het ontstaan van Hyundai’s designtaal ‘Fluidic Sculpture’ lijken de rollen te zijn omgedraaid. In de artistieke wereld staat een wellustig lijnenspel nu eenmaal voor “opwindend” en dat laat zich associëren met wuft en vitaliteit. Men kan dus gerust concluderen dat de Hyundai ix20 visueel de meest energieke, dus dynamische, van het stel is. Kia koost voor de Venga een meer behouden ontwerp met de nadruk op elegantie. Op deze manier kunnen ze zowel hun grootste concurrent zijn als prima naast elkaar leven door ieder een eigen publiek aan te trekken.
Interieur
Binnenin heeft Hyundai vastgehouden aan de eerdergenoemde kernwaarden. De opzet is nagenoeg identiek aan zijn tweelingbroer, de aankleding wijkt af. Grote, duidelijk afleesbare knoppen en een logische groepering resulteren in een prettige ergonomie. De belangrijke bedieningsfuncties zijn in het stuurwiel opgenomen en werken, vanwege de tuimelaarschakelaartjes, uiterst intuïtief. En dat Hyundai tegenwoordig uitstekend mee komt is ook aan het ontwerp van de klokkenwinkel en het dashboard te zien. Dat de ix20 werd ontwikkeld, ontworpen en gebouwd in het Duitse Rüsselsheim heeft daar veel mee te maken. Met glanzend zwarte en aluminiumkleurige accenten heerst er in de ix20 een trendy en tegelijk chique sfeertje. Helaas kunnen de lakbehandelingen niet voorkomen dat er nog veel harde materialen zijn gebruikt. Sinds de ix35 zijn onze verwachtingen van Hyundai nu eenmaal naar een hoger plan getild. Wel voelen ze degelijk en kwalitatief aan, dus dit klinkt negatiever dan het is.
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.
Uitrusting
Op het onderdeel ‘mensen-en-hun-automobiele-wensen’ weet de Hyundai ix20 de klant eveneens prima te bedienen. Meteen vanaf het basismodel ben je voorzien van de belangrijkste zaken waaronder bijvoorbeeld ESP met Hill-Start Assist Control, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, getint glas achter en zes airbags. Met de i-Vision waarmee wij reden zit je er helemaal warmpjes bij. In de optielijst prijken dan enkel nog een panoramisch schuifdak, een navigatiesysteem inclusief achteruitrijcamera en bluetooth-carkit en lederen bekleding inclusief stoelverwarming. Mocht deze ook tot de wens horen, bestel dan het topmodel de i-Catcher dan ben je wat verwennerijen betreft klaar. De uitbereidingen daarna betreffen accessoires om de ix20 visueel naar wens aan te passen.
Ruimte
Compact en ruim dat is als water en vuur. Bij Hyundai kunnen ze daarentegen heel goed door één deur. Ondanks de bescheiden lengte van 4,10 meter is de ix20 verrassend ruim. De hoofdruimte is op alle zitplaatsen royaal door de hoge bouw. Het gaf Hyundai tevens de mogelijkheid de stoelen hogerop te positioneren wat de instap vergemakkelijkt. Uitstappen is al net zo eenvoudig; je laat je gewoon van de stoel afglijden. Dat kan door de lage wangen. Toch bieden de stoelen voldoende ondersteuning voor ieder postuur, al missen we een lendensteun. Het ontbreken daarvan kan met name onaangenaam worden voor personen van twee meter of langer. Achterin is de beenruimte afhankelijk van de bankpositie. Door te schuiven kun je variëren. Drie passagiers op de achterbank is door de geringe breedte net iets teveel gevraagd, maar vier personen (twee voorin, twee achterin) van maximaal 1,80 meter kan prima. Aan bagageruimte heeft de ix20 gewoonlijk 440 liter te bieden. Onder de praktisch vlakke bodem bevindt zich nog een opbergvak voor de kleine spullen én een lade voor waardevolle voorwerpen. Grotere objecten kunnen meegezeuld worden nadat de achterbank (60:40) is neergeklapt. De laadvloer blijft nadien nagenoeg vlak en er is, met ook het platleggen van de voorste passagiersstoel, een serieuze hoeveelheid van 1.426 liter ontstaan.
Rijden
Rijden met de ix20 kan in combinatie met vier aandrijflijnen, waarvan er drie op benzine en een op dieselolie rijden. Op de versie met automaat na bevatten ze allen een gunstig B-label en worden ze fiscaal maximaal belast met 20% bijtelling. De zelfschakelende 1.4i heeft een C-label en valt in de hoogste bijtellingklasse. Wij reden de één-punt-vier in combinatie met handbak, goed voor 90 pk en 137 Nm koppel. Direct valt op dat de motor levendiger aandoet dan je op basis van zijn inhoud en vermogen zou verwachten. Op papier duurt 0-100-km/h 12,9 seconden maar dit voelt dus vlotter. Daarboven is het ook gebeurd met de versnelling en beginnen de kilo’s toch wel een serieuze rol te spelen. De besturing is licht, net als de slag van het koppeling- en gaspedaal. Hierdoor voelt de ix20 een tikkeltje nerveus aan, maar een vertrouwensbreuk geeft dit niet. In de stad gedraagt de Hyundai zich juist opvallend wendbaar. Op de snelweg trekt het geluidsniveau de aandacht. De oorzaak is snel duidelijk. Bij 120 km/h draait de viercilinder in het hoogste verzet nog steeds 4.000 tpm en de Hyundai ix20 schreeuwt letterlijk om een zesde versnelling. Bijkomend gevolg is dat als je een beetje wilt opschieten het brandstofverbruik met stappen ziet stijgen; een gemiddelde van 8,0 l/100 km bij een gangetje van 130 à 140 km/h is vrij normaal. In en rondom de stad maakt de ix20 zoveel mogelijk gebruik van “Blue” (start/stop-systeem) wat het verbruik rechttrekt naar 6,7 l/100 km. De fabrieksopgave van 5,6 l/100 km zit er niet in.
Conclusie
Jezelf de meest uiteenlopende talenten toe-eigenen is eigenlijk niet meer dan logisch als het concurrentieveld gigantisch en tegelijk moordend is: wie schreeuwt, krijgt immers de aandacht. Hierin schuilt echter het gevaar van hoge verwachtingen en grote teleurstellingen als deze niet waargemaakt worden. Maar de Hyundai ix20 maakt zijn beloften merendeels waar. Aan de andere kant is het ook geen uitblinker. Kritiek hebben we bijvoorbeeld op het verbruik dat aan de hoge kant is en het geluidsniveau aan boord op hogere snelheden. Scoren doet de ix20 op maximale binnenruimte voor zijn afmetingen, het veelzijdige en comfortabele interieur, de keurige uitrusting en niet te vergeten het zorgeloze karakter met "5 jaar Driedubbele Garantie" (productie-, mobiliteits- en preventieve onderhoudsgarantie). Zet daar vervolgens een vraagprijs van nog geen 16 mille tegenover en de Hyundai ix20 biedt bovengemiddeld veel per uitgegeven euro.
Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.