Geheel nieuwe Dodge (Grand) Caravan

Tegelijk met de nieuwe Voyager van Chrysler presenteert Dodge de vernieuwde (Grand) Caravan. Beide modellen zijn nagenoeg identiek aan elkaar, maar verschillen aan de buitenzijde qua uitstraling. De Dodge Caravan is leverbaar met twee wielbasis en in drie verschillende stoelopstellingen.

De nieuwe Caravan kenmerkt zich door een functioneel-elegante vormgeving met een overduidelijke Dodge-signatuur. Met zijn grote grille en de opvallend vormgegeven koplampen, onderstreept hij de familieband met bijvoorbeeld de Caliber. Zowel links als rechts heeft de Caravan een praktische schuifdeur.

Aan tafel!
Dodge heeft de nieuwe Caravan ontworpen om de inzittenden ook onderweg een echt thuisgevoel te geven. Het nieuwe Swivel ’n Go stoelsysteem voor de versie met lange wielbasis levert daar een belangrijke bijdrage aan. Dit bestaat uit 180 graden draaibare stoelen op de tweede zitrij en een tafel, die (na gebruik) in de wagenvloer kan worden opgeborgen. Door de stoelen te draaien en de tafel op te zetten, is het mogelijk om onderweg ‘face to face’ aan tafel te gaan voor een broodje, een spelletje of een vergadering. Swivel ’n Go is uit te breiden met geïntegreerde kinderzitjes voor de stoelen op de tweede rij en een elektrisch (in delen) neerklapbare derde zitrij. Uiteraard is ook de nieuwe Caravan weer leverbaar met Stow ’n Go zoals we dat kennen van de vorige generatie van de Chrysler Voyager, waarmee het meubilair eenvoudig in de wagenvloer weggeklapt kan worden.

Licht en lucht
Maar er zijn meer elementen die voor een aangename ambiance in het interieur zorgen. In de dakconsole is bijvoorbeeld ‘halo’ sfeerverlichting opgenomen. Dit zachte licht is prettig voor de passagiers, maar stoort de bestuurder niet. Daarbij zijn de leeslampjes uitgevoerd met LED-techniek. Zelfs buiten de auto zorgt de nieuwe Caravan nog voor licht: in de bagageruimte is een uitneembare zaklamp ingebouwd. Afhankelijk van de uitvoering, is een dual-zone of drie-zone automatische airconditioning standaard.

Opgeruimd karakter
De Caravan bood altijd al functionele ruimte en het nieuwe model gooit er wat dat betreft nog een schepje bij bovenop. Hij beschikt over meer opbergruimte dan ooit. In het nieuwe model zijn bijvoorbeeld 13 bekerhouders te vinden (sommige daarvan uitneembaar en afwasmachinebestendig) en daarnaast twee handschoenenkastjes, een parapluhouder en tassen in de leuningen van de stoelen. Ook heeft de Caravan een ruime console tussen de voorstoelen. Deze kan over een rail naar de achterpassagiers worden verschoven. En voor wie het liever hogerop zoekt: in de ‘overhead-console’ in het dak bevinden zich vier opbergruimtes. Ook zijn op diverse plaatsen 12-voltsaansluitingen een aansluitpunten voor hoofdtelefoons aangebracht.

Handig!
Uit alles blijkt dat er goed over de nieuwe Caravan is nagedacht. Hij is bijvoorbeeld leverbaar met elektrische bediening van schuifdeuren en achterklep. Ook heeft hij een extra binnenspiegel waarmee (bijvoorbeeld) de kinderen in de gaten gehouden kunnen worden. En mochten die kinderen ergens mee knoeien: de YES-bekledingstoffen zijn vuil-, geur- en vlekkenwerend en bovendien eenvoudig te reinigen. De zon wordt buiten gehouden door donker getinte achterruiten en door oprolbare gordijntjes. Achteruit inparkeren wordt vergemakkelijkt door de parkeersensoren (ParkSense) en de ParkView achteruitrij-camera.

Bioscoopzaal
In de nieuwe Caravan draait het om entertainment op maat. Dankzij het dual dvd-systeem is het mogelijk dat de passagiers op de tweede zitrij een game spelen, terwijl de passagiers van de derde zitrij een film kijken. Uiteraard is het ook mogelijk twee verschillende films tegelijkertijd af te spelen. De nieuwe Caravan is leverbaar met een krachtige (500 watt) Infinity- stereo-installatie met surroundgeluid, maar ook met het unieke MyGig multimediasysteem waarin audio, navigatie en communicatie samenkomen. Centraal hierbij staat een touchscreen waarmee audio, navigatie (inclusief TMC) en telefoon (handsfree dankzij Bluetooth) bediend kunnen worden. Overigens werkt MyGig ook met stemherkenning. Uiteraard kunnen op MyGig ook externe muziekdragers (MP3, iPod) worden aangesloten. De verwarmbare stoelen op de eerste en de tweede zitrij (leverbaar in combinatie met stoffen en lederen bekleding) zorgen voor extra comfort tijdens koude dagen.

De veilige familieauto
Bij de ontwikkeling van de nieuwe Caravan had veiligheid de hoogste prioriteit. De gordijnairbags lopen door tot en met de derde zitrij en bieden zo optimale veiligheid. Tot de veiligheidsuitrusting horen verder ESP met Brake Assist en traction control, Isofix-vergrendelingspunten voor kinderzitjes, een gepatenteerde energieabsorberende stuurkolom en in de stoelen geïntegreerde kinderzitjes.

Motorengamma
In Amerika is de nieuwe Caravan leverbaar met een nieuwe aluminium 4.0 V6, die een vermogen van 240 pk levert. Deze motor is evenals de 3.8 V6 (198 pk) standaard gekoppeld aan een nieuwe zestraps automaat. In Amerika is de nieuwe Caravan ook leverbaar als Flex Fuel Vehicle. De 170 pk sterke 3,3-liter V6 van deze extra milieuvriendelijke uitvoering is geschikt voor het gebruik van benzine en ethanol of elke combinatie van beide. De Chrysler Group heeft ruime ervaring met FFV’s: er werden al meer dan 1,3 miljoen MPV’s met een dergelijke motor verkocht. Voor (met name) de Europese markt is een ook een dieselmotor in ontwikkeling. Nadere informatie daarover is nog niet bekend.

Caravan: waar en wanneer
De nieuwe Chrysler Voyager en Dodge Caravan worden geproduceerd in de Windsor Assembly Plant in Windsor, Ontario (Canada) en in de St. Louis South Assembly Plant in Fenton, Missouri.
De levering van de nieuwe modellen in Amerika begint in het najaar van 2007. Nadere informatie over samenstelling van het programma, de technische specificaties en de prijsstelling volgt in een later stadium en dat geldt ook voor de beschikbaarheid in Europa.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties