Zo gaat Kia elektrische auto’s veel goedkoper maken

Zo gaat Kia elektrische auto’s veel goedkoper maken

Kia heeft onlangs zijn toekomstplannen gedeeld en één belangrijke kwestie is de beoogde prijsdaling van elektrische auto’s. Zo gaan de Zuid-Koreanen ervoor zorgen dat jij in 2031 een EV kunt kopen voor een habbekrats.

Kia heeft als doel gesteld om in 2030 zo’n 1,6 miljoen geëlektrificeerde voertuigen te verkopen, verdeeld over 15 modellen waaronder de EV2, EV4 en EV5. Samen met dit streven, onthult Kia een heleboel andere boeiende getallen. Onze aandacht wordt getrokken door pagina 98 van de presentatie die het merk met investeerders heeft gedeeld: kostenbesparingen voor EV's.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Kia's kostenbesparingen voor EV's: 3 manieren

Kia werkt op drie hoofdvlakken aan het goedkoper maken van elektrische auto’s: kostenvermindering van Power Electronics (batterij, elektromotor, boordlader), batterijdiversificatie (zie toelichting hieronder) en het EV-platform van de toekomst.

Zo gaat Kia elektrische auto’s veel goedkoper maken

1. Batterij, elektromotor en boordlader

De kostenvermindering van de batterij, elektromotor en de boordlader gaat procentueel de meeste zoden aan de dijk zetten. Die kosten dalen de komende jaren stapsgewijs met 10, 15 en 20 procent, waardoor tussen 2022 en 2031 een besparing van 45 procent ontstaat. Dan hebben we het over de kosten van ruwe materialen.

2. Maatwerk op accugebied

Nog een manier om de batterij goedkoper te maken, is batterijdiversificatie. Een moeilijk woord dat wij interpreteren als ‘maatwerk op accugebied’. Dus LFP-batterijen gebruiken voor auto’s die daar profijt van hebben en accucellen met een handige vormfactor toepassen. Want zoals je wellicht weet, gebruikt de auto-industrie verschillende vormen accucellen. Van cilindervormig tot rechthoekig of juist lang en dun. Deze vorm van maatwerk gaat een besparing van 10 tot 20 procent opleveren, voorspelt Kia.

Blijf op de hoogte van het laatste Kia-nieuws. Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

3. EV-platform van de toekomst

Nog eens 10 tot 20 procent éxtra kostenbesparing ligt voor het oprapen dankzij het EV-platform van de toekomst. Dat steekt simpeler in elkaar en bevat minder onderdelen. Kia zegt het platform te ontwikkelen volgens IMA (Integrated Modular Architecture), waarbij EV-componenten worden gestandaardiseerd. Dus verschillende modellen gebruiken gemeenschappelijke componenten zodat schaalvergroting zijn ding kan doen.

Zoals gezegd moet je wel tot 2031 wachten om maximaal te profiteren van de voorgestelde besparingen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties