Dit Japanse merk gaat eindelijk serieus elektrische auto's bouwen

Honda staat niet bekend als een EV-merk, maar daar gaat verandering in komen. De Japanners staan op het punt om een forse investering te doen en willen zelfs weer vol de concurrentie aan met de Europese en Amerikaanse merken. Nog opvallender: het merk wil in eigen huis batterijen voor zijn elektrische auto's gaan produceren.

Volgens het Japanse Nikkei gaat Honda een EV-fabriek in Canada bouwen. Niet alleen voor auto's, maar ook voor het produceren van eigen batterijen. Door dit in eigen huis te doen, kan het productieproces goedkoper en sneller worden gemaakt en is Honda niet meer afhankelijk van externe leveranciers.

Het gaat om een investering van bijna 2 biljoen yen, omgerekend zo’n 12,67 miljard euro. Honda bekijkt verschillende locaties in Canada bekijken, het merk neemt naar verwachting nog in 2024 een definitief besluit. De nieuwe fabriek moet in 2028 klaar zijn voor massaproductie van elektrische auto’s en accupakketten.

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Wordt Honda een grote partij op het gebied van EV's. Volg het op de voet met onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Honda e:architecture

Het duurde lang, maar Honda gaat dus eindelijk werk maken van een volledig elektrisch modellengamma. Vorig jaar maakte de Japanse fabrikant al bekend dat het zijn fabrieken in Ohio (Verenigde Staten) wil ombouwen tot ‘EV-hub’. Honda werkt aan een eigen platform voor elektrische modellen: Honda e:Architecture. In 2026 komen de eerste modellen op dit nieuwe platform op de markt.

Mislukte samenwerking

Tot nu toe toe botert het nog niet tussen Honda en de elektrische auto. De Honda e was geen succes en is al uit productie genomen. In Nederland werd de elektrische e:Ny al een paar maanden na zijn introductie 10.500 euro voordeliger. En dan strandden ook nog de plannen voor een betaalbare EV. Hiervoor ging het merk een samenwerking aan met General Motors. De twee autofabrikanten wilden een elektrische suv van onder de 30.000 dollar ontwikkelen, maar de stekker werd uit de deal getrokken vanwege de tegenvallende vraag naar EV's.

Honda Prologue niet naar Europa

Honda werkt nog wel samen met General Motors. Dat leidde tot de Honda Prologue. Deze suv van om en nabij de 40.000 dollar wordt dit jaar in de Verenigde Staten geïntroduceerd. De EV is speciaal voor de Amerikaanse markt bedoeld en zal dus niet naar Nederland en België komen.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties