Zo gaat het worstelende Honda zijn EV-achterstand inhalen

Honda

Honda had zijn plannen voor een betaalbare elektrische auto in de koelkast gezet, maar zet de deur nu weer wagenwijd open. Samen met Sony werkt Honda aan drie elektrische modellen, waaronder een goedkope EV.

De twee Japanse giganten Honda en Sony hebben de handen ineengeslagen en willen drie nieuwe elektrische modellen op de markt brengen, aldus de nieuwssite Nikkei Asia. Honda vond eerder een partner in General Motors, maar de door de wetenschap bij elkaar gezochte kibbelende stelletjes uit het televisieprogramma Married at First Sight zijn een betere match.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

De joint venture Sony Honda Mobility moet het tij keren. Het eerste resultaat is een elektrische sedan die al volgend jaar op de markt komt. Vervolgens komt er in 2027 een elektrische SUV en rond 2028 een betaalbare EV. Alle drie de modellen staan op hetzelfde platform en hebben één belangrijke concurrent in het vizier: Tesla, en dan met name in Amerika.  

Honda
Zo gaat het worstelende Honda zijn EV-achterstand inhalen
Honda

Die sedan is al min of meer klaar en stond onder de merknaam Afeela afgelopen januari op de techbeurs CES in Las Vegas. Die auto lijkt verdacht veel op de Vision-S, een EV die vier jaar terug op dezelfde beurs bij Sony te zien was (foto rechts). Toen dachten we dat de auto waarschijnlijk niet in productie zou gaan, maar dit gaat alsnog gebeuren, hetzij als Afeela.

Ook nog: de Honda o-serie

De betaalbare EV die tegen het einde van dit decennium klaar moet zijn, is qua grootte te vergelijken met de Volkswagen Golf. Ook die auto komt als Afeela op de markt. Om de kosten laag te houden, maken Honda en Sony gebruik van onderdelen die je ook terugvindt in de EV-modellen die Honda helemaal zelf ontwikkelt. Opvallend genoeg stond deze Honda 0-serie ook op CES 2024 (zie foto linksonder).

Al met al lijkt Honda nu eindelijk serieus werk te maken van zijn EV-strategie. Nu is het nog een beetje huilen met de pet op. De o zo leuke Honda e heeft vanwege een kleine actieradius (en als gevolg hiervan een tegenvallende vraag) het veld moeten ruimen. De enige EV die Honda nu heeft, is de Honda e:Ny1, maar die modelnaam kan niemand uitspreken, dus geen Honda-verkoper snapt wat je bedoelt. 

Met onze gratis wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alle EV-plannen van Honda. 

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Honda
Honda

Of de drie EV's van Afeela onze kant op komen, is nog even afwachten. We voorspellen dat ze in Amerika blijven en dat Honda zich in Europa focust op zijn in eigen beheer ontwikkelde modellen. Nieuwe merknamen die vanuit Amerika naar Europa komen overwaaien, doen het meestal niet zo lekker. Ken jij de merken Infinity en Xedos nog? Waarschijnlijk niet.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties