Met deze batterij verliest je elektrische auto in de winter geen actieradius

Een van de grootste vijanden van EV’s is de winter. Door de kou wordt de actieradius van elektrische auto’s stevig bekort. Een Chinese start-up heeft daar een oplossing voor bedacht.

Dat bericht nieuwsbureau Bloomberg. Het gaat om het Chinese Greater Bay Technology - een dochteronderneming van het staatsbedrijf Guangzhou Automobile Group (GAC). De start-up is opgericht om laadtijden te bekorten, de actieradius te verbeteren en accupakketten veiliger te maken. Mede door hun nieuwe ‘Phoenix-batterij’ wordt de waarde van het in 2020 gestarte bedrijf al geschat op ruim 1 miljard dollar.

Op de hoogte blijven van al de ontwikkelingen van batterijen?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.


Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Hoe werkt de Phoenix batterij?

Greater Bay Technology heeft zijn Phoenix-batterij gemaakt van materialen die ideaal zijn voor warmtegeleiding. Hierdoor kan de batterij binnen 5 minuten van -20 naar 25 graden opwarmen. Daarmee wordt voorkomen dat de Phoenix-accu door koude weersomstandigheden iets van zijn indrukwekkende actieradius van 1000 kilometer verliest.

Verder kan de Phoenix-batterij volgens Greater Bay Technology in elk klimaat binnen 6 minuten volledig worden opgeladen. Volgens de oprichters van de start-up hebben meerdere autoproducenten wereldwijd al interesse getoond in de nieuwe batterij.

Warmtepomp tegen de kou

Het Chinese bedrijf is niet de eerste die probeert om het negatieve effect van kou op accupakketten te elimineren. De meeste automerken gebruiken al warmtepompen om hun accupakketten voor en tijdens het laden warm te houden. Volgens Tesla is hun warmtepomp effectiever dan die van andere merken, dankzij een betere integratie in het systeem van de auto. Bovendien is de Tesla-pomp niet afhankelijk van de warmte van de aandrijving, maar kan deze zelf warmte  genereren. Op die manier kan er bij winterse kou net zo snel geladen worden als bij gunstige weersomstandigheden. 

Niet overbodig

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Amerikaanse Recurrent, blijkt dat EV’s in de winter tot wel 35 procent van hun actieradius kunnen verliezen. Dat is de reden dat bedrijven als Greater Bay Technologies zich inzetten om het effect van kou op accupakketten tegen te gaan. Of het de Phoenix-batterij of een andere technologie wordt die fabrikanten grootscheeps gaan toepassen is een kwestie van afwachten. Maar dat er iets gaat komen om de winterhardheid van EV’s te verbeteren, lijkt zeker.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties