Door deze slimme streek wil Ford zijn EV-achterstand omzetten in een voorsprong

Er komen steeds meer elektrische auto's en dus zijn er steeds meer grondstoffen nodig om batterijen te produceren. Dit levert tekorten op, maar Ford is een van de weinige merken die zich hier niet druk om maakt. Sterker nog, het merk denkt zijn achterstand in een voorsprong om te kunnen buigen.

Dat zei Lisa Drake - de vice-president bij Ford op het gebied van EV-ontwikkeling - tijdens een presentatie over de toekomstplannen van het merk. Ze noemde het dreigende tekort aan grondstoffen ‘niet noodzakelijk een beperking’ voor Ford. En dat komt goed uit, want Ford heeft ambitieuze plannen met zijn elektrische auto's. De achterstand van de Amerikanen is op dit moment nog groot.

Gaat Ford een grote inhaalslag maken?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.


Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en jij weet het als eerst!

Van 100.000 naar 2 miljoen

Vorig jaar produceerde Ford ongeveer 100.000 elektrische auto’s wereldwijd. De Amerikanen willen dit aantal eind 2026 hebben opgekrikt naar 2 miljoen. Daarbij moet het elektrische modellengamma uitgebreid worden. Momenteel beschikt Ford met de Ford F-150 Lightning en de Ford Mustang Mach-E maar over twee volledig elektrische opties. De afdeling die bij Ford bekend staat als ‘Ford Model E’ is druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe EV’s, waaronder een nieuwe elektrische pick-up truck en een SUV met drie zitrijen.

Bovendien wordt de fabriek in Keulen, waar tot juni de Fiesta nog van de band rolt, later dit jaar geschikt gemaakt voor de elektrische Ford op basis van de Volkswagen ID.4.

Lithium en nikkel zijn cruciaal

Waarom veracht Ford dat ze de ambitieuze plannen waar kunnen maken? Omdat het merk dikke vrienden is geworden met de grootste leveranciers van lithium en nikkel. Dat zijn de meest gebruikte en belangrijkste stoffen die worden gebruikt in accupakketten. Ford heeft naar eigen zeggen ongeveer 90 procent van de lithium en nikkel die ze nodig hebben om hun ambitieuze EV-doel voor 2026 te halen al binnengehaald door middel van samenwerkingen met drie grote spelers in de industrie.

Andere verbeteringen

Ford wil de nadruk niet leggen op grotere batterijen, maar op een betere efficiëntie. Dan kun je kleinere batterijen produceren, waarvoor minder grondstoffen nodig zijn. Om die reden komen LFP-batterijen ook steeds nadrukkelijker in beeld bij Ford. Deze hebben een lagere energiedichtheid, maar ze zijn goedkoper te produceren, vereisen minder controversiële grondstoffen (zoals kobalt), en zijn dus minder slecht voor het klimaat.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties