Nein van Duitsland blijkt effectief: stemming voor verbod verbrandingsmotor uitgesteld

Nein van Duitsland blijkt effectief: stemming voor verbod verbrandingsmotor uitgesteld

Vanaf 2035 mogen er in Europa enkel nog maar volledig elektrische auto’s verkocht worden. Of toch niet? Autominnend Duitsland lijkt een bom onder het plan te leggen.

Onze oosterburen hebben aan de Europese Unie gevraagd om regels in te voeren die het mogelijk maken om de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren na 2035 tóch mogelijk te maken, zo meldt Reuters. Deze auto’s zouden dan rijden op synthetische brandstoffen, die worden gezien als CO2-neutraal.

E-fuel voor vrachtwagens

Het gaat om brandstoffen die worden geproduceerd met behulp van groene stroom, ook wel ‘e-fuel’ genoemd. E-fuels worden evengoed verbrand in de verbrandingsmotor, maar de CO2-uitstoot die daarbij hoort is al weggestreept bij de milieuvriendelijke productie van de brandstof. Dus onder de streep is het CO2-neutraal.

Blijf op de hoogte van alle (on)zinnige EV-plannen!

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Michael Theurer - Duits staatssecretaris van transport - gaf bij een EU-bijeenkomst in Stockholm aan dat Duitsland nog steeds overtuigd is dat elektrisch rijden de toekomst is, maar dat ook andere CO2-vrije manieren van rijden ondersteund moeten worden. Dit zou vooral nodig zijn in zware voertuigen waaronder vrachtwagens.

Toch geen formaliteit

Eerder dit jaar stemde Europese bestuurders in Brussel voor het plan om de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035 uit te bannen. Alle nieuwe auto’s zouden onder het wetsvoorstel volledig emissievrij moeten zijn. De wet is in het leven geroepen om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen en daarmee klimaatverandering tegen te gaan.

De 27 lidstaten van de EU gingen in oktober van vorig jaar al akkoord met het plan, maar moeten nog een definitieve goedkeuring geven voor het wetsvoorstel daadwerkelijk in kan gaan. Tot voor kort leek dit een formaliteit, maar enkele lidstaten waaronder Duitsland lijken de keutel in ieder geval gedeeltelijk in te trekken.

Update: EU stelt stemming voor verbod verbrandingsmotor uit

Het bezwaar van Duitsland om de verkoop van verbrandingsmotoren vanaf 2035 verboden te maken lijkt effectief. De Europese Unie heeft de definitieve stemming voor het wetsvoorstel namelijk uitgesteld, zo meldt Automotive News. De zorgen van Duitsland om de kosten van de nieuwe wet en de gevolgen voor de auto-industrie blijken genoeg reden voor de EU om de stemming op de lange baan te schuiven. 

Zo werd bij Ford een van de eerste tekenen van deze transitie al duidelijk; 3800 mensen in Europa verloren hun baan bij het merk. Momenteel zijn bestuurders van de Europese Unie en Duitsland in gesprek om het gebruik van e-fuels ook na 2035 toe te laten. De Duitse overheid lijkt daarbij open te staan voor een compromis, waardoor de verbrandingsmotor alsnog op een geleidelijke manier kan worden afgeschaft.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties