Waarom Tesla 158.000 auto's moet terugroepen

Waarom Tesla 158.000 auto's moet terugroepen

Volgens de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA moet Tesla in het belang van de verkeersveiligheid zo'n 158.000 auto's terugroepen. Dat staat in een woensdag gepubliceerde brief van de organisatie. Tesla heeft nog niet op de oproep gereageerd.

De National Highway Traffic Safety Administration in de Verenigde Staten heeft volgens nieuwssite The Verge geconstateerd dat bij oudere Tesla's het grote centrale multimediascherm kan uitvallen. En bij Tesla dient dit scherm niet alleen om het audiosysteem te bedienen of  navigatieaanwijzingen weer te geven. Er worden ook diverse vitale functies door aangestuurd. Het gaat hierbij om onder meer de Tesla's Autopilot-systeem, maar ook om de klimaatregeling (en dus de ruitontwaseming) en de achteruitrijcamera. Volgens de NHTSA liggen ongevallen hierdoor op de loer.

Waarom Tesla 158.000 auto's moet terugroepen
Waarom Tesla 158.000 auto's moet terugroepen

Falende geheugenchips

De diepere oorzaak van het probleem ligt bij de gebruikte flashgeheugenchips. De NHTSA beweert dat deze chips na een aantal jaren gegarandeerd stukgaan. Elke keer dat de auto wordt gestart, wordt een deel van de geheugencapaciteit van de chips opgebruikt en nu is becijferd dat de meeste in 2022 definitief de pijp aan Maarten geven. De desbetreffende chips zijn van 2012 tot 2018 gemonteerd in de Model S en van 2016 tot 2018 in de Model X. Voor de Amerikaanse markt gaat het om zo'n 158.000 auto's.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Waarom Tesla 158.000 auto's moet terugroepen

Tesla zwijgt over terugroepactie

Het probleem met de chips werd al in 2019 gemeld door Motherboard First, maar in de optiek van de NHTSA heeft Tesla niet adequaat gereageerd. Weliswaar heeft Tesla online updates uitgevoerd, maar deze zouden onvoldoende zijn om het probleem aan te pakken. Tesla moet uiterlijk op 27 januari op de oproep van de NHTSA reageren. Vooralsnog is dat niet gebeurd.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties