Er komt sneeuw aan! Hoe blijf je dan veilig op de weg?

Als Koning Winter komt, hoe blijf je dan veilig op de weg?

Komend weekend wordt er sneeuw verwacht; op sommige plaatsen valt er wel 20 centimeter. Rijkswaterstaat raadt mensen aan om extra alert te zijn, maar geeft nog niet het advies om thuis te blijven. Dus als je op zaterdag of zondag de weg opgaat en er ligt sneeuw, hoe blijf je dan veilig? Wij geven een aantal tips.  

Sneeuwvrij maken

Vergeet bij het sneeuwvrij maken van je auto vooral de lampen en spiegels niet. Laat je auto voor vertrek niet minutenlang warmdraaien. De motor warmt nauwelijks op en het is slecht voor het milieu (gebruik liever een elektrische standkachel). Vertrek bovendien eerder dan normaal. Dat scheelt stress en voorkomt dat je te veel risico's neemt om op tijd te komen.

Schrik niet van het ABS

Bij gladheid is het het veiligst om snelheid te minderen zonder te remmen. Als stevig remmen onvermijdelijk is, en je auto heeft ABS (verplicht sinds 2010), houd de rem dan volledig ingetrapt. Schrik niet van schurende geluiden en pulserende reacties van het pedaal. Houd bij gladheid meer afstand dan normaal.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wat te doen als je slipt?

Wil je van richting veranderen, accelereren of remmen, doe dat dan geleidelijk. Bruuske manoeuvres hebben bij gladheid vaak een ongewenst effect. Begint de auto te slippen, haal dan in eerste instantie het voet van het gaspedaal en rem zo mogelijk niet. Stuur in de gewenste richting en blijf die kant op kijken. Kijk niet naar het obstakel dat je probeert te vermijden. Als je dat wel doet, klap je er geheid tegenaan.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties