Nieuwe Skoda Octavia bijna in zijn blootje!

Nieuwe Skoda Octavia betrapt!

De Skoda-fabriek strooit met nieuws de laatste tijd, maar er komt meer. Onze spionagefotograaf betrapte de gloednieuwe Skoda Octavia tijdens een testrit. Dit keer in het donkergrijs en vrijwel zonder camouflage. Het lijkt wel een gekrompen Skoda Superb!

De huidige Skoda Octavia dateert alweer van 2013, al kreeg hij in 2016 nog wel een facelift. Dat was de update waarbij de neus werd opgevrolijkt met dubbele koplampen. Maar je weet: als er een nieuwe generatie van de Volkswagen Golf op komst is, dan is een nieuwe Skoda Octavia nooit ver weg.

Met die wetenschap ging onze spionagefotograaf in de berm liggen van de weg waarop Skoda veel testwerk doet. En mét resultaat, want hij zag een bijna ongecamoufleerde Octavia voorbijkomen.

Nieuwe Skoda Octavia ook als plug-in hybride

Net als de Volkswagen Golf VIII staat de Octavia op het nieuwe MQB-platform, wat inhoudt dat hij ook als plug-in hybride leverbaar wordt. Maar uiteraard worden de sterkste punten van de huidige Skoda Octavia in ere gehouden. Dat betekent dat het nieuwe model weer heel veel ruimte biedt, zowel óp als áchter de achterbank. Wij rekenen op meer beenruimte en op minimaal evenveel bagageruimte als nu (610-1740 liter).

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer je nu en start met streamen van sport, films en series

Dynamischer design

Naast de waardering voor de innerlijke waarden van de Octavia, besteedde Skoda veel aandacht aan de uiterlijke verschijning. Die moet meer dynamiek gaan uitstralen dan bij het huidige model. Eerdere spionagefoto's lieten nog auto's met lelijke dikbandwielen zien, waardoor het lastig was een oordeel te vellen. Maar met het lichtmetaal onder dit exemplaar oogt de Octavia erg Superb-achtig. Zo loopt de motorkap schuiner af dan bij de huidige Octavia bovendien lopen de zijkanten van de kap verder in de de voorspatborden door dan nu.

Breder, lager, langer

Daarnaast zien we dat de voorruit schuiner is gelegd, tevens oogt de auto breder en lager dan nu. Het opvallendst zijn echter de koplampen, die een soortgelijk design krijgen als bij de Skoda Superb. Want als je goed kijkt, zie je dat de buitenste hoeken zijn afgeplakt met grijze tape. Het zal nog lastig worden om de nieuwe Octavia en de vernieuwde Superb uit elkaar te houden.

Aan de achterkant ontwaren we nog wat camouflagemateriaal, maar het lijkt erop dat de nieuwe Octavia bredere C-stijlen krijgt. Ook de achteroverhang lijkt te zijn gegroeid. Dat kan betekenen dat de wagenlengte is toegenomen. Wij rekenen op minimaal 4,70 meter, wat een centimeter of 4 meer is dan de huidige generatie van kop tot staart meet. Zo wordt wat extra afstand gecreëerd met de nieuwe Skoda Scala.

Op grond van de vreemde sleuven in de achterklep verwachten we dat de nieuwe Skoda Octavia achterlichtunits à la Superb krijgt. Dat wil zeggen dat ze een stuk breder worden dan nu het geval is.

Tot 300 pk

Op technisch gebied tapt de nieuwe Octavia uit hetzelfde vaatje als de nieuwe Golf. Dat wil zeggen dat de basisversie een 1,0-liter driecilinder turbomotor onder de kap krijgt. Stap twee is de vierclinder 1.5 met automatische cilinderuitschakeling, in vermogen variërend van 130 tot 200 pk. Volgens onze Duitse collega's werkt deze motor volgens de Miller-cyclus, wat voor een tot 10 procent efficiëntere verbranding zorgt. Verder verwachten we dat de Octavia dezelfde mild hybrid-techniek krijgt als de nieuwe Golf. Zoals gezegd komt er eveneens een plug-in hybride, maar ook de onverbeterlijke dieselaars kunnen vermoedelijk weer bij de Skoda Octavia terecht.

Als RS krijgt de nieuwe Octavia naar verluidt 300 pk, waarmee hij de huidige Octavia RS met maar liefst 55 pk overtreft. Vraag is echter of die über-Octavia ook naar Nederland komt.

Tip
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting
Formule 1 bij Viaplay: tijdelijk een jaar abonnement met 20% korting

Abonneer nu en start met streamen van sport, films en series

Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Nieuwe Skoda Octavia betrapt!
Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties