Nieuwe Citroën C3 met dashcam: nieuwe rage aanstaande?

Citroën heeft een gloednieuwe C3 en is de eerste auto die af-fabriek is uit te rusten met een heuse dashcam. Heeft het eigenaardige Franse merk hiermee een nieuwe, mondiale rage onder automobilisten aangewakkerd?

Je kunt je er misschien aan ergeren, maar in de maatschappij van nu deelt een aanzienlijk deel van de mensheid nu eenmaal graag veel van zijn of haar hebben en houden met anderen, veelal volstrekt vreemden. Sommige slimmeriken spelen hier handig op in en zodoende zijn Youtube, Facebook, Twitter, GoPro's en drones niet meer weg te denken anno 2016.
“Provisorisch een GoPro op je dashboard plakken is immers zó 2015…!”

Russische taferelen

Eigenlijk is ook de dashcam al een tijdje populair, maar dan vooral in Rusland, waar het 'big brother'-cameraatje niet zozeer hip is maar een noodzakelijk kwaad. Als we de ontelbare video's op YouTube moeten geloven rijden daar namelijk nogal wat dromerige automobilisten, proleten en ware malloten rond die het overige verkeer in penibele situaties brengen. De schuldvraag staat daar niet zelden bij ter discussie. De dashcam-footage kan dan uitkomst bieden om het werkelijke verhaal boven tafel te krijgen en zodoende de dader geen poot te geven om op te staan. Handig wanneer je het slachtoffer bent en voor de onafhankelijke buitenstaander veelal een paar minuten lachen, gieren en brullen. Want zeg nu zelf: het valt moeilijk te ontkennen dat de filmpjes vaak niet hilarisch zijn om te zien. Tenminste, als de aanvankelijk afschrikwekkende verkeersvideo's – van dus meestal Russische makelij – aan het einde van de helse rit op het nippertje goed aflopen. Leedvermaak blijkt dan toch het beste vermaak.

ConnectedCAM

Nu heeft Citroën de zogeheten ConnectedCAM waarschijnlijk niet met dezelfde intenties op de nieuwe C3 geïnstalleerd. Toch kan die dashcam, die in full-HD kan filmen en high-res foto's kan maken na een simpele druk op de knop, wel degelijk hetzelfde sluitende bewijsmateriaal leveren indien nodig. Bij een aanrijding wordt de opnamefunctie zelfs automatisch geactiveerd en wordt er anderhalve minuut beeld opgeslagen (30 seconden vóór en 1 minuut na).

“Leedvermaak blijkt dan toch het beste vermaak.”

De ConnectedCAM, die achter de achteruitkijkspiegel wordt geïnstalleerd als je deze aanvinkt op de optielijst, kan in een beeldhoek van 120-graden filmen bij een resolutie van 2 miljoen pixels. Om normaliter maximaal 20 seconden durende video's op te nemen moet de betreffende knop iets langer ingedrukt worden. De opslagcapaciteit bedraagt 16 Gb en is het cameraatje altijd online, zodat de gemaakte beelden onmiddellijk geüpload kunnen worden naar allerhande social media-kanalen om te delen met anderen. Wel eerst eventjes op een veilige plaats stil gaan staan, echter. Upload je liever via je smartphone, dan kan dat ook middels een gratis te downloaden app. Bovendien kan je met deze applicatie ook opslaan waar je je C3 hebt geparkeerd.

Nieuwe rage?

En dan nu de hamvraag: heeft Citroën met de (eerste) ingebouwde dashcam een nieuwe rage in handen? Misschien. De tijd zal het leren, maar veelal laat de auto-industrie zich net zo kennen als de mens. Oftewel, als één schaap over de dam is volgen er meer. Provisorisch een GoPro op je dashboard plakken is immers zó 2015…!

NB: Foto's van de ConnectedCAM is Citroën ons helaas nog schuldig, maar inmiddels zijn er wel meer interieurfoto's vrijgegeven. Deze zijn toegevoegd bij dit artikel.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties